USA og bilattraksjoner del 2

Drive har sondert USAs østkyst etter bilopplevelser. Dette er del 2 om fantastiske Newport Car Museum, og her tar vi en kikk på de ikke-amerikanske bilene på muséet. Les del 1 her.

BMW Z8

Det er et lekkert museum vi besøker, og vel verdt en tur dit hvis man er på østkysten. Ingen av bilene er bak sperringer, de er alle så gode som nye og det er mang spektakulære biler, som en 2015 Porsche 918 Spyder.

Porsche 918 Spyder 2015

Her har Porsche samlet all sin kompetanse i én bil, og det er tydeligvis ikke spart på noe. Den har tre enheter til å drive bilen; en V8-motor på 608 hk, en elektromotor til å drive bakhjulene på 156 hk, og en motor foran til å drive forhjulene på 129 hk. Det blir 893 hk når man slipper alt løs! Det betyr selvsagt at det er en hybridbil som kan gå fullelektrisk når det er behov for dét. 0 til 100 km/t går unna på 2,6 sekunder og 0 til 200 på 7,3 sekunder.

Porsche 911 Carrera Speedster 1989, bak en 911 4S Targa 2016

Da vi var der var det tre Porscher til, blant annet en Porsche 930 Turbo fra 1979 (se bilde i galleriet), bilen som har fått tilnavnet «the widowmaker». Denne bilen har en motor på 3,3 liter som yter 300 hk. Den fikk i 1978 intercooler, noe som gjorde at vingen bak ble løftet høyere og nå går under navnet «tefatet». Den korte akselavstanden, ytelsen og det faktum at motoren og tyngden lå langt bak gjorde bilen til en utfordring å mestre, noe som var årsaken til tilnavnet.

Jaguar XJ220

Det sto tre Jaguarer utstilt, en XK 120 Roadster, en 3,8 E-type Open og en XJ 220 fra 1993. Bilen fikk sitt navn fra hastiheten i miles den skulle oppnå. Det gjorde den ikke, bare nesten: 217 mph, hvilket tilsvarer 338 km/t. Bilen har en 3,5 liters twin turbo-motor som yter 542 hk, og er både meget komfortabel og rask. Kun 275 biler ble produsert, noe som gjør den til en attraktiv samlerbil.

BMW Z8 ble produsert for å feire legendariske BMW 507, og tok mange designelementer fra den. Designer var Henrik Fisker, og både chassis og karosseri er i aluminium. Motoren er en V8 på 4,9 liter som yter 395 hk. Produksjonen gikk fra 2000 til 2006.

Det var mer, men alt kan ikke omtales her. Se bildene i bildegalleriet. Alle bilene utrolig velstelte og fine, og de brukes.

Tidligere har vi presentert Audrey Automobile Museum som ligger midt i Newport by. Men Newport kan by på nok et glimrende bilmuseum. Newport Car Museum ligger like utenfor byen, og startet opp i juni 2017. Nylig ble museet kåret til en av ti nye attraksjoner i hele USA av magasinet USA Today.

Museet er etablert i det som tidligere var en missilfabrikk, og de tilbyr også lagring av biler og motorsykler i tempererte og tørre lokaler, foruten møte- og festlokaler i forskjellige størrelser.

Museet og samlingen eies av Gunther Buerman sammen med sin kone Maggie. I et intervju i lokalradioen WUN forteller Gunther Buerman at han opprinnelig hadde 10 biler. Buerman fortalte at han har vært bilentusiast siden han var 12 år gammel. Han ser på biler som kunstverk, og ønsket å formidle dette til et bredt publikum. Litt interessant er det å vite at han har tjent en formue, blant annet på utvinning av salt. Selvsagt er han nøye på at veiene er frie for salt før han tar noen av sine biler ut på kjøretur. . .

Maggie Buerman

Siden han bestemte seg for å åpne bilmuseum har han kjøpt opp biler med tanke på dette, og har i dag ca 70 biler. Museet har plass til 50, og er arrangert i gallerier med forskjellige temaer. Bilene byttes ut med jevne mellomrom, og Gunther Buerman synes det er viktig å poengtere at ingen av bilene har tausperringer. Her er alt strøkent og lagt til rette for et minneverdig opphold. Blant annet er et antall bileksperter stadig tilstede for å gi de besøkende informasjon om bilene.

Under besøket traff vi på Maggie Buerman, som viste seg å være svensk.

– Min mann er også svensk, fortalte hun til Drive. – Vi bestemte oss for å etablere museet da dette fantastiske lokalet ble lagt ut for salg. Vi har lagt det opp slik at hele familien kan ha glede av å tilbringe noen timer her. Vi har ingen sperringer rundt bilene, og det er plassert klassiske møbler rundt om slik at man kan sette seg ned og nyte synet av de vakre kunstverkene som bilene er. Møblene er i seg selv kunstverk, laget av ikoniske kunstnere som Florence Knoll Bassett, danske Arne Jacobsen og Hans Wagner.

Med i inngangsbilletten får man kjøre racingsimulator, og fristelsen til å prøve var for stor, så undertegnede måtte laste opp sin egen bil og kjøre en tur på Brands Hatch. Kult!

Drive sin medarbeider som racingsjåfør.