Traurigheten er borte

Navnet Corolla vil nok de fleste forbinde med en litt traurig liten bil, mye brukt av kommunal hjemmehjelp. Men det er svært langt fra sannheten nå. Toyota Corolla Touring Sports (TS) er det spenstige navnet på nye Toyotas nye stasjonsvogn.

Toyota Corolla Touring Sport

Toyota Auris er etter 13 år gått over i historien. Foran oss står en langt større, tøffere og mer velproporsjonert stasjonsvogn, faktisk litt større enn Auris den tar over etter.

Akselavstanden er økt med 10 cm i forhold til utgående Auris. Corolla TS er nå 9 cm lenger og like stor som konkurrentene i C-segmentet.

Over mer enn 50 år kan Toyota se tilbake på 12 generasjoner Corolla og millioner av biler produsert. I 2012 var det slutt, og Toyota Auris tok over. Nå er Corolla tilbake igjen, og kundenes forventninger til en ny Corolla er naturlig nok høye; bilen står for robusthet, kvalitet, sikkerhet og folkelige priser. Endelig kan vi med hånden på hjertet si at traurigheten er borte.

Kjøreegenskapene er forbedret ved senking av motorens tyngdepunkt, at passasjerene sitter lavere, og at batteriet ligger lavt under baksetet. Nye Corollas tyngdepunkt er nå ca. 10 cm lavere.

Motoren er lettere og montert lavere, batteriet ligger under baksetet. Foto: Toyota

Da Corolla ble tatt ut av salg i 2012 var det en litt kjedelig bil med middelmådige seter. Nå er dette betydelig forbedret. Setene som vår bil var utstyrt med var meget gode å sitte i, ga god sidestøtte og dashbordet modernisert med digitale instrumenter.

Velger du en utstyrsvariant med head-up display får du ekte vare. Ikke et enkelt system på en plastskjerm som stikker opp av dashbordet, men slik det skal være; direkte visning på frontruten.

Har du nøkkelenheten med deg, kan du bevege foten raskt under støtfangeren bak for at bakdøren skal åpne seg automatisk. Men åpningen går overraskende tregt. Det er derimot mye plass under gulvet. Bagasjeromstrekket er montert uvanlig høyt opp, og gjør det mulig å få plass til større ting som kofferter på høykant. Lyset i bagasjerommet er arrangert som led-lys i striper og gir et meget godt opplyst bagasjerom.

Legg merke til bagasjeromstrekket, som nå er hevet høyt opp. Foto: ©Morten Larsen

Gulvplaten i bagasjerommet er vendbar med teppe på én side og sklisikring på den andre. Trenger du ekstra plass, kan du flytte gulvplaten et hakk ned. Trenger du enda mer kan du trekke i utløseren og baksetene felles ned automatisk.

Hvis vi sammenligner stasjonsvogner finner vi ganske like mål på Ford Focus, Skoda Octavia, Opel Astra Sports Tourer, Renault Megane Sport Tourer, Peugeot 308 SW, Hyundai i30 og Kia Ceed SW.

Den nye TNGA (Toyota New Global Architecture) GA-C-plattformen er grunnsteinen i Corolla. Takket være den er tyngdepunktet senket, karosseriet 60% stivere (sammenlignet med utgående modell, Auris) og demperne har fått et større register å spille på. Bruk av tynnere stålplater i tak og dører har ført til vektreduksjon.

Se mange flere bilder i bildegalleriet helt nederst på siden!

Understellet er satt opp med et MacPherson hjuloppheng foran og en helt ny multilink-bakaksel. Foran er nyutviklede støtdempere og fjærer optimalisert for bedre styrerespons i middels til høye hastigheter. Multilink-akslingen bak er mer kompakt og lettere enn i foregående modell, med spesialtilpassede fjærer for stabilitet og komfort. Både foran og bak skal rullemotstanden være redusert med 40%, ifølge Toyota.

For første gang i Corolla er dessuten AVS (Adaptive variable suspension) tilgjengelig, både i kompakt- og stasjonsvognutgaven. Systemet kontrollerer støtdemperne i alle fire hjørner, gir bedre styrerespons, mindre krengning og bedre kjøreegenskaper. Kompresjonen og kraften til demperne kontrolleres kontinuerlig i 650 steg(!). For å få AVS må man velge utstyrsversjonen Executive Red. Systemet er koblet til kjøreprogramvelgeren, og justeres i henhold til valg av ECO, NORMAL, SPORT S, SPORT S+ eller CUSTOM-programmet.

Toyota har tatt en rekke grep for å bedre forbruk og effekt. Friksjonen i drivverket er redusert, forbrenningen i sylindrene optimalisert og håndteringen av overskuddsvarmen som skapes er forbedret. Støynivået er også redusert, blant annet ved å optimalisere motorblokka med tanke på vibrasjon og støy, endret posisjon og form på motorfester og en forbedret utforming av eksosanlegget.

Hybridssystemet har en mindre og lettere transaksel som sørger for redusert tap av kraft.  Kalibreringen av hybridssystemet er ytterligere finjustert. Økt dreiemoment fra elmotoren gir en jevnere økning i omdreininger under akselerasjon, og et nytt litium-ion batteri bidrar nok til bedre drivstofføkonomi. Det er ingen dieselmotor å få til bilen lenger.

Toyota Corolla
Foto: Toyota

Det nye 2.0-liters hybriddrivverket yter samlet 180 hestekrefter, med et dreiemoment på 202 NM fra elmotoren fra start, og 190 NM fra bensinmotoren ved 4400 omdreininger. Det resulterer i nokså friske ytelser: 0 – 100 er unnagjort på 7,9 sekunder i kompaktutgaven og 8,1 sekunder i Sports Touring-utgaven, mens toppfarten er 180 km/t. Chassiset med den nye GA-C-plattformen balanserer stabilitet i motorveishastigheter med tillitsvekkende veigrep, smidighet og kjørefølelse på en svingete vei. Et sportsprogram og en sekstrinns sekvensiell shiftmatic-girkasse med hendler bak rattet fremhever de sportslige kjøreegenskapene. For en forbedret følelse av samsvar mellom motorhastigheten og akselerasjonen, bruker man nå mer krefter fra batteriet og elmotoren tidlig i registeret. 

Drivverket plasserer Corolla i en egen nisje i segmentet; få konvensjonelle biler byr på den samme kombinasjonen av ytelser og lave utslipp, et resultat av at Toyota har tatt flere grep for å sørge for at de ekstra kreftene matches av forbedringer i forbruk. Motorblokken i aluminium er designet for lav vekt og et lavt tyngdepunkt, og flere andre motordeler har gått gjennom den samme «slankekuren». Bensinmotoren er utstyrt med et VVT-i system (variabel ventil-timing) der åpning og lukking av ventilene til inntaket styres elektrisk, snarere enn ved hjelp av oljetrykk – som sørger for både økte ytelser og lavere utslipp – og flere grep er tatt for å redusere friksjonen, altså effektivitetstapet, i drivverket. Tilsvarende er det gjort flere tiltak for å sørge for at drivverket er eksepsjonelt stillegående.

Som i 1,8-liters varianten er transakselen, batteriet, elmotoren og motorstyringsenheten mindre og mer effektive enn tidligere. Nytt er det også at man nå kan kjøre i inntil 115 km/t uten bruk av bensinmotoren.

Drive bil og motor var tilstede da Toyota Corolla ble presentert på Paris-utstillingen ifjor. PR-sjef Espen Olsen viste frem den nye bilen. Foto: ©Morten Larsen

Den Corolla vi hadde kjørte mer elektrisk enn tidligere modeller. Vi har ikke fått oppgitt batteriets kapasitet, men det er tydelig at teknologien har gått videre. Hvorvidt bilen nå er koblet opp mot navigasjonssystemet og slår fossilmotoren automatisk av i bystrøk vites ikke, men ved bykjøring var batteridrift nærmest obligatorisk, i hvert fall hvis vi hadde en forsiktig omgang med gasspedalen. Det er også mulig å tvinge bilen til å gå elektrisk ved å sette bilen i Eco-mode, men også her slås motoren på dersom man ønsker en kraftig akselerasjon.

1,8-literen med 122 hk sparer drivstoff og utslipp av Co2, og matet mot CVT-girkassen kan bilen bli litt masete hvis du presser den hardt. 2-literen vi testet hadde mer å gi, samtidig som girhendlene på rattet gjør at du kan velge 6 «gir» selv om dette i prinsippet er en trinnløs girkasse. Vi syntes girkassen fungerte helt fint.

De som venter på Corolla med firehjulsdrift, må vi skuffe. Det foreligger ingen planer om drift på alle hjul selv om plattformen åpner for det.

Produktsjef Allan Wågsæther i Toyota Norge tar sikte på å selge 2.600 biler i 2019 av både 5-dørs og Touring Sports stasjonsvogn. Dette er mindre enn Auris, men da er det viktig å huske at elbiler nå tar en stor del av bilomsetningen. Wågsæther tror 60% av salget blir Touring Sports, at 30% av kundene velger 2,0 Hybrid, og at den klare bestselgeren blir 1,8 TS Active Tech til kr 365.000,-.

Noen spesifikasjoner

Toyota Corolla 1,8 Hybrid 2,0 Hybrid  
Lengde/bredde/høyde, m 4,65/1,79/1,44 4,65/1,79/1,44  
Svingdiameter, m 5,6 5,6  
Akselavstand, m 2,70 2,70  
Vekt, kg 1.290 1.370  
Nyttelast, kg 335 325  
Hengervekt, med/uten brems, kg 450/750 450/750  
Bagasjerom, liter 581/1.606 581/1.606  
Motor, syl/ventiler 4/4 4/4  
Motor, volum 1.798 1.987  
Motor, hk/kW totalt 122/90 180/132  
Motor, maks Nm 142 190  
Elmotor, maks Nm 163 202  
Drivstofforbruk, kombinert, l/mil 0,33 0,37  
Akselerasjon 0 – 100, sek 10,9 7,9  
Toppfart, km/t 180 180  
Pris fra 309.300 389.600
Pris testbil; Executive Red   477.400