Test Hyundai Veloster: Gatas ramp!

Vi har testet en særegen bil som ikke var helt som forventet.

En bilprodusent som har imponert stort den siste tiden er Hyundai. Med ny design som faller i smak, og biler som er velutstyrte og med gunstige priser har bilene gått unna som varme hvetebrød.

Alle bilmodellene har familiære linjer unntatt Santa Fe, men den nye Santa Fe blir offisielt lansert på New York-utstillingen i disse dager. Da får også den et design som gir tilhørighet til Hyundai-familen.

Men så har vi Hyundai Veloster som står der foran oss. Fronten er klart Hyundai, men fra A-stolpen og bakover har det skjedd et eller annet på designavdelingen. Veloster ble vist frem som konseptbil på 2007 Seoul Motor Show, men da produksjonsmodellen kom i fjor viste det seg å være få endringer fra konseptstadiet.

En konseptbil kan nemlig være ganske sær i sitt formspråk, men det vanlige er at formen da oftest er kraftig moderert når den kommer på markedet. Slik var det ikke helt med Veloster.

Karosseridesign

Formen på Veloster er i hvert fall morsom, selv om vi ikke helt klarer å gjøre oss opp en mening om den er fin eller bare litt rar. Spesiell er den i hvert fall, og den tiltrekker seg mange, lange og nysgjerrige blikk.

Baklysene er som små kunstverk.

Fronten, med den heksagonale grillen, følger Hyundai sitt “flytende” designspråk. Ifølge designavdelingen til Hyundai skal formen på Veloster være inspirert av en motorsykkelhjelm, hvor frontruten, den sorte A-stolpen og siderutene sammen danner visiret på hjelmen.

Store 18 tommers hjul med kraftige, maskuline hjulbuer gir bilen et preg av å være “plantet” på asfalten.

Den bakre del av bilen er kanskje litt tung i uttrykksformen, men ganske tøff også. Vi liker den diffuserdesignede bakstussen med to frekke eksosrør midt på.

Interiør

Også interiøret skal være inspirert av tanken på en motorsykkel, en sammenligning vi har problemer med å se. I døren er det et solid gripehåndtak som er ganske praktisk. Lignende håndtak sitter på midtkonsollen, så her er det ingen problemer med å holde seg fast når det går hardt for seg.

Setene er gode å sitte i, de gir grei lår- og sidestøtte og knapper og brytere sitter lett tilgjengelig. Det eneste å trekke litt for er knappen for å låse opp dørene. Den sitter i døren bak det nevnte dørhåndtaket og skulle hatt innlagt lys i likhet med de andre knappene samme sted. Når man må låse opp døren i mørket er det omtrent umulig å finne bryteren.

Plass

Adkomsten til baksetet er gjennom kun én dør, og den sitter på høyre side. Dørhåndtaket er integrert i dørkarmen for at bilen skal beholde sitt kupépreg.

Noen mener baksetet bare er stort nok for barn, men voksne går fint inn så lenge de ikke er for høye. Benplassen er fin, verre er det med høyden, men baksetepassasjerer opp til en meter og sytti har det ypperlig. Mellom setene er det to koppholdere.

Sikkerhet

Euro NCAP har gitt Veloster 5 stjerner, en rating på 96% for voksne og 89% for barn. Bra. Ett bidrag til de gode tallene har muligens en solid, integrert B-stolpe som går rundt hele bilen. Dette gir god beskyttelse mot påkjørsler fra siden.

Sikten ut av bilen bakover er sterkt begrenset, så her blir det å rygge på speil. Heldigvis har bilen ryggekamera og ryggesensorer, slik sett er begrenset sikt godt kompensert.

Komfort

Vi forventet at en såpass sportslig, liten bil skulle være stiv og ukomfortabel å kjøre. Fjæring og dempere er stramme, men vi synes kompromisset mellom komfort og kjøreegenskaper er godt ivaretatt. En positiv overraskelse vi ikke hadde forventet.

Bilen er utstyrt med 18″ hjul og lavprofil dekk. Tøft å se på, men gjør asfaltskjøtene litt mer merkbare.

Armlenet på midtkonsollen synes vi var i høyeste laget og var i veien for albuen når man skal gire. Løsningen var å kjøre med lokket åpent.

Motor

La det være sagt med en gang; dette er ingen racerbil. Men som langtursbil har den tilstrekkelig med krefter til å foreta forbikjøringer der det er nødvendig. Man må bare la motoren få høyere turtall for å hente frem ressursene.

Topp dreiemoment ligger på nesten 5.000 omdreininger i minuttet. En kombinasjon av en clutch som er følsom og en motor som er litt svak på lave turtall har lett for å føre til motorstans ved igangkjøring. Det er en vanesak.

Girkasse

Den 6-trinns girkassen fungerte ypperlig, med korte, fine girskift. Et stort hendel på girstangen løftes opp for å velge revers. Det er bra.

Kjøreegenskaper

Vi synes ingeniørene har lykkes godt med sitt kompromiss mellom sportslighet og komfort. Bilen har McPherson med spiralfjærer og en solid krengningstabilisator foran og oppheng i V-form bak – også her med krengningstabilisator. Bilen har gassdempere.

Bakseteryggene kan slås ned slik at Veloster nesten blir en stasjonsvogn.

Styringen er elektrisk og adaptiv, med god veifølelse.

Forbruk og miljø

Midt mellom instrumentene er det et felt hvor føreren får beskjed når det er på tide å gire opp. Sammen med start/stopp-funksjon er miljøalibiet ivaretatt.

Drivstofforbruket er oppgitt til 0,56 på blandet kjøring. Vår lite vitenskapelige måling ga noe høyere forbruk, men testkjøring krever selvsagt noe mer.

Utstyr

I typisk Hyundai-ånd er bilen velutstyrt i standardversjon, utstyr man må betale dyrt for i andre biler. Dét er med på å gjøre en sammenligning med andre biler urettferdig. Her fant vi som nevnt ryggekamera, stort soltak, navigasjon, blåtann, tilkobling av allverdens duppeditter for lyd og 7 tommers berøringsskjerm.

Stort soltak.

Lydanlegget er fra Autonet og har én hovedhøytaler, seks andre spredd rundt i kupéen samt en subwoofer.

Pris

Som nevnt er utstyrsnivået høyt og rettferdiggjør en noe høyere pris enn konkurrenter det er naturlig å sammenligne den med.

Dette er en bil velegnet for unge mennesker i etableringsfasen som enten har eller tenker på å få barn. Da kan en pris på nesten 340.000 kroner være mer enn de fleste kan avse.

Verd å merke seg er Hyundai sin garantiordning, med 5 år garanti på ubegrenset kjørelengde.

Konklusjon

En litt sær, men spennende bil som tiltrekker seg oppmerksomhet. God å kjøre og føles trygg og komfortabel.

Konkurrenter er biler som Honda CR-Z, VW Scirocco og Opel Astra GTC.

Tekniske data

Hyundai Veloster 1,6 GDi
Pris, kr 338.850
Motorkonfigurasjon 4 på linje
Slagvolum, cm3 1.591
Akselerasjon 0-100 km/t, sek. 9,7
Toppfart, km/t 201
Motoreffekt, hk/kW 140/103
Dreiemoment, Nm 166v/4.850
Co2-utslipp (gram/km) 137
Forbruk blandet kjøring, l/mil 0,56
Svingdiameter, meter 10,0
Lengde (mm) 4.220
Bredde (mm, inkl speil) 1.790
Høyde (mm) 1.399
Akselavstand (mm) 2.650
Sporvidde foran (mm) 1.557
Sporvidde bak (mm) 1.570
Bakkeklaring, cm N/A
Rampevinkel for/under/bak N/A
Vekt (kg) 1.211
Nyttelast 464
Tilhengervekt m/brems kg ikke feste
Bagasjerom min/maks liter 320/1.015
Drivstofftank (liter) 50
Drivstoff Bensin
Girkasse 6 trinns manuell
Kollisjonsputer 6
Stabilitetskontroll Ja