Teknologisk avansert 3-serie

Det er over 40 år siden BMW lanserte 3-serien. Nå har 7. generasjon av BMWs volummodell ankommet. BMW har forbedret 3-serien på alle områder; komfort, ytelse, plass, teknologi og praktiske detaljer. Bilen fremstår som et teknologisk underverk, og er samtidig en bil for deg og meg. Si farvel til F30 og hils på G20!

Drives testbil var en BMW 320d xDrive Sedan i Portimao Blau med 19″ 791 M Double-spoke felger og sportsseter.

Konkurrentene er Jaguar XE og Alfa Romeo Giulia, og jeg tipper de skjelver i buksene nå. Eksteriørmessig har den nye bilen fått en mer markant kileform. Hofmeister-knekken på C-stolpen har fått en ny vri, og designmessig skiller BMW seg fra sine to konkurrenter med diverse aggressive luftinntak og aerodynamiske knekker her og der. Tydeligvis for å appellere til kunder i verdensdeler hvor denne type styling er viktig. Viktig er det også for BMW å beholde særpreget og den legendariske nyregrillen, og jeg synes bilen tar seg veldig godt ut.

Det gjelder å ikke stivne i én stil, men evne å tenke nytt. Det skal BMW ha; de har tatt utfordringen med å modernisere bestselgeren sin og klart det med glans. Denne bilen vil gi konkurrentene hodebry, for chassis, motor og infotainment er imponerende bra.

Bilen er større, den er mer vridningsstiv og har mer utstyr, likevel har de klart å spare inn hele 55 kilo på totalvekten, hvilket er mye i en slik sammenheng. Hele bilen er 7,5 cm lenger og 1,5 cm bredere. Akselavstanden er strukket litt over 4 cm ut, og sporvidden økt 4,3 cm foran og 2,1 cm bak. Sammen med 50/50 vektfordeling mellom for- og bakaksel bidrar dette til å gi bilen suverene kjøreegenskaper. I nye 3-serie introduseres støtdempere som justeres etter underlaget bilen kjører på for å øke både sportslighet og komfort. Dette er standard, men her må det legges til at bilen vi prøvekjørte var utstyrt med adaptivt M Sport hjuloppheng, som senker bilen 10 mm og justerer dempere etter kjørestil og innstilling på bilen. Dette gjør bilen sportsligere og stivere i fjæringen, men jeg opplevde ikke bilen som ubehagelig av den grunn.

Under vårt besøk på Paris-utstillingen i oktober i fjor ble BMW 3-serie lansert. Foto: ©Morten Larsen

Elektronisk styring har lett for å få kritikk for dårlig tilbakemelding fra hjulene, men styringen er nydelig og meget presis i denne bilen, og det er det som er viktig. Ikke om du kjenner asfaltskjøter på E6 eller kerbsen under banekjøring.

Se reklamefri video tatt opp i Norge her:

Luftmotstanden er redusert fra 0,26 Cd til 0,23, takket være aktive luftinntak med luker og gardiner som leder luftstrømmene etter behov, og ikke minst fordi hele bilen har en heldekkende plate på undersiden. Bremsene på testbilen var standard, og fungerte meget bra. Vil man ha noe mer kan BMW by på M Sport 4-pot blålakkerte kalippere foran.

Bilen oppleves som et teknologisk underverk og har et vell av førerstøtte-systemer. Parkeringsassistansen som finner en ledig plass og manøvrer bilen på plass er velkjent og kan fås på flere bilmerker. Da ble jeg mer imponert over ryggefunksjonen. Den er god å ha hvis du har kjørt inn et sted hvor det viser seg å være smalt og en blindgate, og du må rygge ut. Da er det bare å aktivere ryggeassistenten og ta kontroll over gass og brems. 50 meter kan bilen rygge automatisk. Jeg gjorde flere forsøk hvor jeg kjørte en komplisert kjørerute innimellom stolper og andre biler og rundt i ring. Et trykk på knappen for ryggeassistent, og bilen rygget perfekt samme rute tilbake. Man kan bli imponert av mindre, og tilvalget heter Park Assist Plus.

Ryggekamera kombinert med fugleperspektiv gjør rygging inn på parkeringsplass tryggere. I tillegg kan enkeltkameraer rundt bilen velges. Foto: ©Morten Larsen

Man føler seg i det hele tatt svært godt tatt vare på i denne bilen. Den passer på deg kontinuerlig i tilfelle du skulle overse noe. Til og med setebeltene strammes etter for å kompensere for tykke jakker, eller for å fortelle passasjerene at de er i trygge hender. Hvis du velger de rette tilvalgspakkene er det alle mulige sensorer som sier fra dersom sjåføren gjør noe galt. Som for eksempel kryssende trafikk idet du skal rygge ut fra parkeringsplassen. Den oppdager syklister og varsler deg, og den hjelper til med å holde bilen midt i den smale filen med siste generasjon filholder og styreassistanse. Når du kjører inn den veldig smale innkjørselen til huset ditt har du kameraer rundt bilen som viser hver detalj på infoskjermen; hvor langt du er unna den spisse og lumske steinen, og den prydbusken som ikke må ødelegges. Når du skal rygge inntil tilhengeren, kan ryggekameraet vinkles ned mot hengerfestet for full kontroll.

Se mange flere bilder i bildegalleriet nederst på siden!

Bare noe så elementært som spylerdyser. På nye BMW 3 serie sitter de ikke på panseret, men selvfølgelig på viskerarmen. BMW har også muligens lært av Skoda, og montert skikkelige festekroker i bagasjerommet – et bagasjerom som kan forlenges ved at bakseteryggen er delt 40:20:40 og kan slås ned, selvfølgelig.

Testbilen hadde sportsseter som tilvalg. Foto: ©Morten Larsen

Interiøret har høy kvalitet, setene er gode å sitte i, med puteforlenger og alle nødvendige innstillinger. Instrumentbordet har økt størrelse på skjermen fra 2,7 til 5,7 tommer. Infoskjermen midt på dashbordet har økt fra 6,5 til 8,8 tommer, men kan leveres med 10,25 tommer. På hovedskjermen kan man lage sine egne menyer på opp til 10 sider. Hver fører kan ha sitt oppsett, og ikke nok med dét; vedkommende kan ta sitt oppsett med seg til andre BMW’er med operativsystemet Drive 7.

Drive 7 kan styres med stemmestyring som faktisk virker, eller man kan bruke gester. Du setter opp din meny slik at du bruker hånden etter et visst oppsett og slår for eksempel lydanlegget på og av ved å bruke hånden og gi tegn, skifte kanal og en mengde andre operasjoner.

Head-up display med eksempel på informasjon lett synlig. Foto: ©Morten Larsen

Vår testbil var utstyrt med head up display, så med navigasjon innstilt på alle tre kunne jeg ikke skylde på dårlige karter for at jeg ikke fant frem! Utgående 3-serie var litt trang i baksetet når jeg hadde førersetet innstilt på mitt lange legeme. I nye G20 er det faktisk plass nok i baksetet.

Da er det bare å spare til inngangsbilletten, som er kr 427.900,- for en 320d med manuelt gir. Prisen på testbilen var 758.300,- .

BMW Norge og kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby forteller at de nå har åpnet for bestilling av BMW 330e Sedan; plug-in hybriden, med en startpris på kr 457.400,-. Den har en samlet effekt på 252 hk, og kommer fra en elektrisk motor som jobber sammen med en firesylindret bensinmotor. Effekten kan «boostes» midlertidig med ytterligere 30kW eller 41 hk fra den elektriske motoren. Dermed kan sprinten fra 0 til 100 km/t gjøres unna på 6,5 sekunder. Den elektriske rekkevidden blir på opptil 60 km.

Kort teknisk info (uten M-sport hjuloppheng)

Lengde/bredde/høyde, m 4,71/1,83/1,44
Svingdiameter, m 11,4
Sporvidde, m foran/bak 1,59/1,60
Akselavstand, m 2,85
Vekt, kg 1.525
Nyttelast, kg 610
Bagasjerom 480
Tilhengervekt med brems, kg 1.600
Motor/ventiler linje: 4/4
Volum, ccm 1.995
Ytelse, kW/hk 140/190
Maks dreiemoment, Nm 400
Akselerasjon 0 – 100, sek 6,8
Toppfart, km/t 240
Drivstofforbruk, l/mil kombinert 4,5 – 4,2