Er du klar for en norsk “Revival”?

Siden 1998 har Goodwood Revival vært arrangert i Syd-England, på Goodwood-banen som ligger på godset til lord March. Nå står Johannes Einemo i Lærdal for en norsk variant, med kjøring i spektakulær vestlandsnatur.

Lærdaløron Hotell er basen for Lærdal Revival. Foto: ©Morten Larsen

Johannes Einomo er den nye hotelldirektøren på Lærdalsøren Hotell. Han satset sparepengene sine på det ærverdige hotellet fra 1880 og har startet renoveringen av hotellet. Da han tok over hadde ikke hotellet hatt overnattingsgjester på 50 år. Nå er tre bad modernisert og fremstår som meget presentable. Badene ligger i gangen, slik det var vanlig på den tiden, selv for luksushotell som dette. Ett rom skal snart få eget bad.

– Jeg kommer til å fortsette renoveringen, men vil gjøre det litt etter litt, fortale Johannes Einemo da vi besøkte hotellet nylig. – Nå skal vi sette i gang renoveringen av ett bad til i øverste etasje. Vi har plass til 25 biler her på plassen, 22 personer i hotellet, og 5 sengeplasser i bakeriet. Det skal vi snart åpne for servering også. Der inne er det en bakerovn fra 1800-tallet, slik at vi kan servere pizza som er stekt inne i den ovnen, fortalte Einemo.

Hotelldirektør Johannes Einemo har flere fornuftige biler i stallen. Her en GT40 Replika og en Lotus Elise, uteleiebilen. Foto: ©Morten Larsen

Hver helg hele våren og høsten er pensjonatet – som Einemo har valgt å betegne det som – fullt belagt med bilentusiaster. Dels er det bilklubber som legger turen hit, og dels er det Einemo som lager et opplegg. Som med Lærdal Revival. Det skulle gått i begynnelsen av juni, men er nå utsatt til helgen 26. – 28. juni.

Les om Goodwood Revival her!

– Da skal deltagerne kle se ut tidsriktig ut fra hvilken årgang bilen har, og så skal vi kjøre på de flotte turistveiene her. Det skal kåres en vinner, og premien er lån av en Lotus Elise en helg og overnatting i presidensuiten.

Hotellet ligger midt i et av Norges best bevarte byer fra 1800-tallet. Foto: ©Morten Larsen

Einemo har et spisested i første etasje som serverte deilig pizza og hamburgere, men innerst i lokalene er det en pub som bilentusiaster føler seg hjemme i. Her har Einemo laget et bilmiljø med plakater og relikvier fra motorsport og bilproduksjon, og her serveres lokalt brygget øl og annen drikke.

Lærdal har en meget lang historie, og det var på slutten av 1800-tallet at laksebaronene kom til Lærdal for å fiske i Lærdalselven. De var tidlig ute med å ha med seg biler, og allerede ved århundreskiftet var det parkert mange biler utenfor Lærdalsøren Hotell.

Havnebygningene er svært gamle, og ligger som en følge av landhevningen litt unna fjorden, men med en kanal rett foran. Foto: ©Morten Larsen

Lærdalsøyri er en gammel handelsplass med en historie tilbake til middelalderen. Stedet var også et sentralt administrasjonssted og et knutepunkt mellom øst og vest. Sentralt på Øyri ligger derfor et av de meste verdifulle bymiljøene vi har igjen i Norge, Gamle Lærdalsøyri, som er et vernet trehusmiljø fra 17- og 1800-tallet med i underkant av 170 bygninger i blant annet sveitserstil.

Lærdal er stedet hvor bilturismen hadde sitt arnested. Foto: ©Morten Larsen

Hotellet har overlevd konkurs, tvangsauksjon og naziokkupasjon før det huset arresterte, norske nazister etter krigen. Hotellet overlevde også storbrannen i Lærdal og er nå klar for gjester igjen, siden den siste gjesten sjekka ut i 1979.

Hvis du er rask, kan du bli gjest på hotellet og delta i Lærdal Revivial 26. – 28. juni 2020.