Prøvekjørt 2013: Høyspent kjøreglede med BMW i3

Den kan sluke mil på landeveien og gi deg en fin kjøreopplevelse, men det er som bybil den er best.

Amsterdam (Drive) Jeg har etter hvert begynt å venne meg til at elektriske biler skal være ganske så spesielle. BMW i3 er vel egentlig ikke noe unntak, men med den velkjente nyregrillen og endel andre “normale” designelementer tar den seg faktisk ganske godt ut. Legg merke til det sorte “mavebeltet” som begynner på siden av panseret og går hele veien opp til bakerste sidevindu.

Det aller mest spesielle er bakdørens sidevindu, som har en dyp skjæring i karosseriet. En liten genistrek, spør du meg, for det gjør vinduet større og lettere å se ut av. Alle barn som lett blir bilsyke setter nok pris på å kunne kikke ut sideruten, tenker jeg. Interiøret er stilfullt og elegant, men jeg misunner ikke de som skal tørke støv av dashbordet.

På det norske markedet kommer BMW i3 kun som helelektrisk bil, versjonen med en liten bensinmotor for å lade batteriene er ifølge Markeds- og informasjonsdirektør Kjetil Myhre ikke aktuell her på grunn av at både fordelaktige avgifter og fordeler i trafikken forsvinner.

Bybil. Lansering og prøvekjøring av bilen var lagt til Amsterdam, ikke tilfeldig. Man blir nesten brydd når over å kjøre i en bil med forbrenningsmotor når så utrolig mange av byens innbyggere sykler. Dessuten er BMW i3 en typisk bybil med liten svingradius, god oversikt og beskjedne ytre mål, viktig blant annet med tanke på at parkeringsplasser i byen ofte er små.

Setene kan høydejusteres, gir grei sidestøtte og er gode å sitte i, sett i forhold til bilens størrelse. Bilen har kjøreegenskaper i beste BMW-stil. Akselerasjonen er mildt sagt imponerende. Her er det fort gjort å forbruke unødig energi. Imidlertid kan jeg fortelle at til tross for overdrevent hyppig bruk av “morropedalen”, holdt strømmen til hele testløypa på 100 km uten å få “rekkeviddeangst”.

En av grunnene kan være at bilen har en ganske heftig motorbrems, som er en effektiv regenerering av bevegelsesenergien.

Vår testbil var godt utstyrt, og hadde to skjermer stående på dashbordet. Den foran rattet viste basisinformasjon, så som hastighet, strømforbruk og strømopptak ved nedbremsing. Den store skjermen midt på dashbordet er tilleggsutstyr og kan vise en mengde informasjon, blant annet hvor langt du kan kjøre i en radius rundt bilen med gjenværende strøm på batteriet ved hjelp av navigasjonspakken.

Avansert karbonteknologi. Da BMW trakk seg ut av formel 1-racingen, hadde de plutselig mange svært kompetente mekanikere og ingeniører. Utviklingen av bilen ble påbegynt i 2007, og teamet fikk lov til å gå helt nye veier. De har blant annet selv utviklet en produksjonsmetode for karbonfiber som bare flyfabrikken Boeing er på høyde med – kompetanse som har sin rot i Formel 1-engasjementet.

både For å følge BMWs tradisjon samt sikre topp kjøreglede er bilen bakhjulsdreven. Dette er en premium bil med enestående kjøreglede. Her er det sportslige kjørekarakteristika og i så måte ganske fjernt fra hva vi er vant med på “bybiler”. Bilen har et lavt tyngdepunkt og jevn vektfordeling. Foran er det MacPherson struts og bakhjulsopphenget er multilink, bestående av fem stag festet direkte i det BMW kaller Drivemodulen.

Karosseriet er torsjonsstivt så det holder. Carbonfiber (CFRP) sammen med et solid chassis i aluminium og magnesium i festet til dashbordet gjør passasjer-cellen stiv nok til at den ikke trenger b-stolpene. Dermed kan bilen få stolpefrie bakdører som åpner motsatt vei – populært kalt “selvmordsdører”. De som nå får frysninger kan slappe helt av. Det er komplett umulig å åpne bakdørene uten å åpne fordøren først.

Jeg tvilte først på bakdørenes positive egenskaper, for hva hvis man kjører inn til fortauskanten for å plukke opp familens små håpefulle. De skal jo sitte i baksetet, men hvordan får man da lukket fordøren, som jo må åpnes først? Jo, forsetet er selvfølgelig til å slå frem som på en vanlig todørs bil, slik at man faktisk kan krabbe inn i baksetet uten å åpne bakdøren. Voila!

Artikkelforfatteren (bak) og Elbilforeningens leder måtte prøvesitte BMW i3 før testen.

Gjenbruk. Designerne av bilens interiør har selvfølgelig utelukkende tenkt miljøvern hele veien. Materialene består nemlig hovedsakelig av fornybare og naturlig behandlede materialer. Ett eksempel er skinninteriøret, som er behandlet med ekstrakt av olivenblader. Jeg sier ikke mer.

Bilens iDrive består av elektrisk motor, og de 100% resirkulerbare lithium-ion batteri utviklet av BMW i samarbeid med Toyota. Det forventes tydeligvis at batteriet overlever resten av bilen, for planen er at batteriet skal kunne brukes til mellomlagring i kraftverk når den tid skjer.

En liten genistrek er at en varmepumpe utvinner varme til inneluft fra uteluften, noe som reduserer belastningen på batterikapasiteten når passasjerene ønsker seg varme.

Ved bruk av hurtiglader lades batteriet til 80% på 30 minutter, med vanlig stikkontakt på skjer det på 3 til 6 timer.

Informasjonsapp. BMW har et samarbeid med Toyota om battericeller, de skal være 100% resirkulerbare.

Bilen har et variert utvalg BMW ConnectedDrive funksjoner standard, så som BMW Teleservice og Intelligent Emergency Call. Det betyr at med en app på smarttelefonen kan man få informasjon om batteriets status og bilens mulige rekkevidde, og du kan sjekke hvordan det går med ladingen av bilen. Appen gjør det mulig å planlegge reiseruten hjemme, og overføre den til bilen. Appen kan da legge inn den ruten som sparer mest strøm.

Med det rette utstyret i bilen kan du få en oversikt i navigasjonssystemet hvor ladestasjonene befinner seg.Samme app kan navigere deg videre til fots eller med offentlig kommunikasjon til bestemmelsestedet. Bilen leveres forøvrig i fire utstyrsnivåer; Atelier, Loft, Lodge og Suite.

Styringen er elektrisk, det er Dynamisk Stabilitets Control (DSC) og 19-toms felger som standard. Som tilleggsutstyr kan man få kamerabasert fartsholder med trafikkork-varsler, fartsgrense-informasjon, fotgjengervarsling og kollisjonsvarsler, ryggekamera og helautomatisk parkeringshjelp for å nevne noe.

På grunn av det stive karosseriet er kostnadene med skader lave, dels fordi det består av termoplast, og dels fordi karosseridelene er lette å demontere. Dette har ført til 18% lavere forsiktingspremie i Tyskland.

Vedlikeholdskostnadene er 20% lavere enn på en sammenlignbar bil. Totalt driftskostnad er beregnet til 1/3 del av en tilsvarende, normal bil.

BMW har kontroll på hele produksjonsprosessen av i3 og påpeker at den er bærekraftig. Ved fabrikken i Leipzig er det fire vindmøller som produserer 26 GWh, mer strøm enn fabrikken trenger for å produsere BMW i3 og den kommende i8.

Nylig mottok BMW et sertifikat fra TÜV. De har revidert og godkjent et CO2-regnskap på utslipp av klimagasser inkludert produksjonen som viser at reduksjonen i utslipp i hele livsløpet inkludert produksjon for en BMW i3 er 30 til 50% lavere enn en tilsvarende bil drevet av såkalt fossilt drivstoff.

Det er naturlig å sammenligne BMW i3 med nye Nissan Leaf, en bil som har solgt svært bra. Men nå skal det bli spennende å følge konkurransen mellom disse to. BMWen ser i utganspunktet ut som en rimeligere bil, men med hurtiglader og diverse utstyr man bare “må ha”, blir det fort en dyrere bil.

BMW viste en praktisk carport, med solcellepaneler på taket for opplading av bilen.

Til tross for dette er kundene villig til å vente lenge for å få tak i et eksemplar av bilen. Da jeg nylig var innom en norsk forhandler ble det skrevet kjøpekontrakter i hopetall. Så alt tyder på at den lille, elektriske bybilen til BMW kan bli et like vanlig syn som Nissan Leaf på norske veier.

Men først må BMW få fart på produksjonen. Norske elbilentusiaster har gått av skaftet.

Tekniske data

BMW                                                       i3  

Pris, kr                                                     249.900

Pris testbil, kr                                           328.400

Elmotor effekt, hk/kW                               170/125

Elmotor, dreiemo., Nm                              250

Akselerasjon 0-100 km/t, sek.                   7,2

Toppfart, km/t                                          150

Rekuperasjon, kW opp til                          50

Batteritype                                               Lithium-ion

Volt                                                         360

Energikapasitet tot/netto                           22,0/18,8

Rekkevidde, EU-syklus, km                       190

Rekkevidde, daglig bruk, km                     130-160

Ladetid m/likestrøm hurtig, time                 0,5

Ladetid stikkontakt, time                           6 – 8

Svingdiameter, meter                                9,86

Lengde (mm)                                            3.999

Bredde (mm)                                            1.775

Høyde (uten/med antenne), mm                1,578/1.597

Akselavstand (mm)                                   2.570

Sporvidde for/bak                                    1.571/1.576

Bakkeklaring, cm                                      14,0

Rampevinkel for/under/bak                       N/A

Vekt, kg                                                   1.270

Nyttelast                                                  425

Tilhengervekt m/brems kg                         Ikke aktuelt

Bagasjerom min/maks liter                        260/1.100

Drivhjul                                                    Bak

Girkasse                                                  Ingen

EuroNCAP % voksne/barn                        86/81