Porsche 911 kan bli elektrisk innen 10 år

85% av Porsche sitt salg av biler vil være elektrisk i 2028 spår den tyske bilprodusenten. Drive har fått en titt inn i Porsche sin 10-årsplan, som kulminerer i lanseringen av en elektrisk Porsche 911.

For å ruste seg for en uunngåelig, elektrisk fremtid, har Porsche snart fullført byggingen av en ny fabrikk i dagens fabrikkanlegg i Zuffenhausen. Fabrikken krever en investering på hele 6 milliarder Euro, og vil gi 1.200 arbeidsplasser.

– Vi spår at 50% av bilene vi produserer i 2025 er elektriske, forteller Lutz Meschke. Han er nestleder i Porsches styre og medlem av Porsches finans og IT-gruppe. Fabrikken vil bli topp moderne, med førerløse transportenheter og stor grad av digitalisering. På mange måter vil fabrikken fravike det tradisjonelle samlebåndsprinsippet.

Fabrikken bygges for produksjon av Porsche Taycan, og produksjonen av bil vil bli CO2-nøytral. Etter hvert vil hele fabrikkanlegget være basert på nullutslipp. Rundt 2.000 nordmenn har betalt depositum og bestilt en Taycan. Bilen vises frem på Frankfurt-utstillingen neste år, og de første bilene er ventet til Norge i siste halvdel av 2019.

Taycan får en 800 volts arkitektur, noe som gjør at litium-ion batteriet kan lades opp for en 10-mils kjøretur på bare fire minutter (basert på NEDC). Porsche vil levere sin egen 22kW lader for hjemmebruk, men bilen er også tilrettelagt for induktiv lading. Sammen med BMW, Daimler og Ford er Porsche med på byggingen av et nett (IONITY) med 400 ladestasjoner som kan levere opp til 350 kW rundt i hele Europa.

Porsche Taycan vil som kjent bli levert som en firedørs sedan, og det ryktes av ytelsen vil ligge på henholdsvis 396, 529 og 661 hk. Den vil være firehjulsstyrt og ha firehjulsdrift. En lettere versjon med kun bakhjulsdrift vil muligens komme etter hvert. Bilen med høyest ytelse vil få en akselerasjon på 0 til 100 på 3,5 sekunder og en rekkevidde på rundt 50 mil. Porsche presiserer at det viktigste er at kjøreegenskaper og kjøreglede vil ha god Porsche-standard på den nye bilen. Prisen er langt fra fastsatt, men forventes å ligge fra rundt 800.000 til 1,1 million alt etter ytelse og utstyr.

Porsche Cross Turismo er neste modell ut. Under Genève-utstillingen i mars i år fikk vi se konseptbilen Porsche Mission E, som alt tyder på i stor grad kommer til å bli basis for Porsche Cross Turismo. Når denne blir satt i produksjon vil vi antagelig få vite under presentasjonen i Frankfurt, men det blir antagelig i 2020. Navnet på bilen er heller ikke helt bestemt.

Les om nye Porsche 911 her!

Målene på denne bilen er 4,95 meter lang og 1,99 bred. I likhet med Taycan er Porsche-plattformen med kodenavn J1. Det jobbes med en ny plattform med J2, som man da tar sikte på skal være utstyrt for bruk av solid state-batteri. Når dette kommer er helt i det blå, og en av ulempene med denne batteriteknologien er at batteriene er uhorvelig kostbare. Men verden går videre, og lykkes man med utviklingen kan vi glede oss over lavere vekt, høyere ytelse og lengre rekkevidde.

En fiks sak med Mission E/Cross Turismo er at bokstaven «E» bakpå bilen blinker når bilen lades for å vise eieren og hele verden at her lades det.

Les om Porsche historie og 70-års jubileum her!

Det store spørsmålet er hva man utnytter kompetanse og produksjonskapasitet til om noen år. Det er signaler om at Porsche 911 minst kommer som plugin hybrid. Går batteriteknologien den riktige veien, med høyere ytelse, lengre rekkevidde og betydelig lavere vekt, er det fullt mulig at Porsche tar skrittet fullt ut. Ryktene sier det kommer en 911 med batteri i som et alternativ til motor som går på fossilt drivstoff innen 2028.