Spent om Kia e-Niro

Kia Niro Hybrid og Niro Plug-in Hybrid har vært på markedet en stund, og har kapret mange kunder. Nå er endelig e-Niro her, og over 6.000 har satt seg på venteliste.

Adm direktør Irene Solstad. Foto: Kia Bil Norge

Hvor lang ventetiden blir er litt usikkert. Adm. Direktør i Kia Bil Norge, Irene Solstad, forteller at 100 biler kommer til landet i januar, og regner med 2.000 biler i 2019. Men ingenting er sikkert, og hun savner faktisk bedre informasjon fra fabrikken.

– Antall biler vi får til Norge i 2019 er foreløpig noe usikkert, men etter det vi vet nå vil det være ca. 2.000 biler, det kan bli færre og det kan bli flere. Vi ønsker selvfølgelig å skaffe så mange biler som mulig til våre kunder. Dette er vår hovedprioritet om dagen, sier Irene Solstad.

Se bilder i galleriet nederst på siden!

Men faktum er at Europa nå er i ferd med å våkne. Kjøreforbud i bysentra hvis du ikke kjøre helelektrisk blir en stadig større realitet, og bilbransjen snakker om et salg på 200.000 elbiler i Europa i 2019. Da er det klart at det lille, norske markedet kan lide i et marked med knapphet på nye elbiler. Men det er verdt å merke seg at dette høyst sannsynlig vil gjelde de aller fleste elbilmerker.

Kia e-Niro skapte mye interesse på Paris-utstillingen nylig. Foto: ©Morten Larsen www.drive-bilogmotor.no

Rekkevidde har vært blåst opp som det eneste viktige når det snakkes om elbil. Det er andre viktige egenskaper også. Så som hvor hurtig bilen kan ta imot strøm, eller hvor mye strøm bilen kan regenerere i nedoverbakker og ikke minst ved oppbremsing. Vektfordeling er også viktig når vi snakker om forhjulsdrift og tunge batterier.

Men skal vi snakke om rekkevidde, klarer Kia e-Niro 485 kilometer ifølge den nye og berømte WLTP-normen. Ved bykjøring øker rekkevidden til 615 kilometer, som er litt uvant fordi en fossilbil bruker vesentlig mer drivstoff ved bykjøring. I en elbil er det altså motsatt. Begge disse tallene er selvsagt under forutsetning at man ikke bruker for mye strøm til å varme opp kupéen, noe som også er viktig når man vurderer en elbils egenskaper. Her kan muligens Kia e-Niro komme godt ut. Den er nemlig utstyrt med en varmepumpe som gjenvinner varme fra klima-anlegg og elektrisk anlegg, og den har innebygd oppvarming av batteriet slik at ladingen skal fungere bedre i kulde.

Kia Niro Hybrid på bilutstilling i Paris. Foto: ©Morten Larsen

Andre elbiler kan også leveres med disse systemene, men hvor effektive er de i forhold til hverandre? Dette er spørsmål som må vurderes når mer detaljert informasjon finnes om denne og andre elbiler på markedet.

Luftmotstand er selvsagt viktig for en elbil, og e-Niro har fått noen små men viktige justeringer i forhold til Kia Niro Hybrid og Niro Plug-in Hybrid. Blant annet er panseret utformet slik at vindusviskerne ikke skaper så mye luftmotstand. Til sammen har endringene medført en marginal reduksjon fra 0,30 Cd til 0,29 Cd. Lite, men viktig.

Foto: ©Morten Larsen.

Vi så Kia e-Niro på Paris-messen nylig. Der var litt av showet at Robert deNiro frontet bilmerket, som naturlig kan være, samt at en bil var sendt ut i Parisgatene midt i rushtiden for å kjøre rundt 46 mil. Stor spenning da den ankom rett inn på standen.

Designet er oppgradert med visse elementer fra Niro EV Concept som ble vist på Consumer Electronics Show i Las Vegas tidligere i år. Fronten har fått redesignede luftinntak og blå stiper for å skille den ytterligere fra Hybridversjonene.

Foto: ©Morten Larsen

Men det er i interiøret de største endringene finnes, for fraværet av det tradisjonelle drivverket har medført plass til et romslig oppbevaringsrom under midtkonsollen. I stedet for girspak er det på e-Niro et lite ratt hvor man velger kjøreretning. Den amerikanskinspirerte parkeringspedalen er erstattet av en elektronisk parkeringsbrems på midtkonsollen, hvor også brytere for varme og seteventilasjon er plassert, sammen med bryter for varme i rattet, kjøremodus, parkeringssensor og elektronisk bakkeholder. På hyllen under klimainnstillingen plasseres mobiltelefon for trådløs lading.

Foto: Produsent

Mange er selvsagt opptatt av om bilen kan utstyres med hengerfeste.
– Kia ønsker å kjøre flere tester på dette i vinter, og vi forventer en beslutning på dette i mars, sier informasjonsansvarlig Mette Simonsen Sauge til Drive.

Mette Simonsen Sauge. Foto: ©Morten Larsen

Prisen er selvsagt også viktig, og den norske importøren går høyt opp på banen og leverer bilen med det største batterisystemet og en topputstyrt bil. Med en pris på 377.400,- er Kia e-Niro tilsynelatende priset noe høyere enn konkurrenter som Opel Ampera S og Hyundai Kona, hvor sistnevnte for øvrig har samme batteripakke som e-Niro.

Det er ikke enkelt å sammenligne utstyrsnivå mellom disse konkurrentene, men Hyundai Kona leveres til 330.800,- med metallic lakk, mens Opel Ampera E med omtrent samme utstyrsnivå som e-Niro i tillegg til Opel Onstar havner på omtrent samme pris som e-Niro; 375.700,- ifølge våre beregninger.

Hyundai Kona har en garanti på 5 år og ubegrenset kjørelengde, Opel har 5 år og 100.000 km, Kia e-Niro har 7 år og 150.000 km.

Les hva som skal knekke Tesla her!
Les om bilen som kjører på 1,99 sekunder 0 til 100 her!

Kort teknisk info

Maks ytelse, Hk/kW                        204/150
Maks dreiemoment, Nm                  395
Batteritype                                          LIPB
Spenning, V                                         356
Kapasitet, kWt                                     64
Maks ladestyrke, kW                         100
Innebygd lader, kW                             7,2
Forbruk, Wt/km                                  149
Lengde/bredde/høyde, m            4,38/1,81/1,56
Akselavstand, m                                2,70
Vekt, kg                                                 NA
Bagasjerom                                     451/1.405
Akselerasjon 0 – 100, sek                 7,8
Toppfart, km/t                                    167