M for Magisk

Lydopplevelse, kjøreglede, racinginspirert. Det er ganske enkelt Magisk.

Stockholm Jeg har tidligere stiftet bekjentskap med BMW x-Drive sammen med rallylegenden Rauno Aaltonen. Nå tok jeg turen til Stockholm for noen timer med et utvalg BMW uten x-Drive, men med M Performance.

Der Audi tilbyr sine kunder utstyrspakker til sine biler som rett nok er sportslige, men i hovedsak legger en alen til i prestisje og eleganse, fokuserer BMW i langt større grad på sine aner fra motorsport.

Dessuten kan kundene meg bekjent i langt større grad skreddersy og personliggjøre sin bil. BMW har en konfigurator hvor man kan velge stylingutstyr, tuningnivå og interiørdetaljer fra et utvalg som er imponerende.

I 2012 returnerte BMW til DTM, det tyske touringmesterskapet. Det var 20 år siden de sist var med. Og come-backet til motorsportens toppklasse for personbiler var svært vellykket: Bruno Spangler tok DTM-tittelen, BMW tok seieren i produsentklassen, og teamet tok en førsteplass.

Det fører rett og slett for langt å gå i detalj å utdype hva man kan bestille til en BMW av M Performance utstyr og effektpakker, men veldig enkelt kan man si basis er at den berømte grillen med nyrefasongen er sortlakkert. Så kan man bestille tuningpakke, aerodynamikkpakke, M stripedekor, en rekke lettmetallfelger, utvendige speil i karbon, M Performacne bremsesystem og eksosanlegg med et lydbilde som en slik bil fortjener.

 

Racinggener. Da har jeg ikke tatt med en mengde ting, som for eksempel interiør i alcantara med dekor i karbon og racingdisplay instrumenter. Mens vi er inne på racing; jeg tviler ikke på at BMW M GmbH har bidratt med solid kompetanse fra racingerfaringer når M Performance chassis skulle utvikles.

Bilene jeg fikk gleden av å prøvekjøre var følgende:

BMW M135i (automat): Aero kit, sport avgassystem, Black Line baklykter, felger

BMW 335i (automat): Power kit (326 hk), sport avgassystem, M stripes, felgar

BMW 330d Touring (automat): Power kit (286 hk, 600 Nm), aero kit, M stripes, felgar

BMW 535i (automat): 20” lettmetallfelgar V-eke 464 M Bicolor, M-pakke, M Performance sidepanel, sport avgassystem

M Performance setene er rett og slett fantastiske, sammen med sjenerøse justeringer av rattet er det ingen sak å finne sin perfekte sittestilling, og alle bilene jeg prøvekjørte hadde den magiske kombinasjonen av suverene kjøreegenskaper og komfort.

Lavprofil. Jeg måtte stoppe bilen og gå ut og sjekke dekkene, for lavprofil pleier å gi et ubehagelig møte med kumlokk og skarpe asfaltskjøter. Her har BMW funnet nøkkelen til kombinasjonen komfort og kjøreglede uten at bilen på noen måte er “soft” og dvask.

Helt personlig falt jeg for BMW 1-serie M135i. En kompakt og svært rask bil med en eksoslyd som kunne få nakkehårene til å reise seg på den mest blaserte. Men 3-serie M330d i Touring-versjon var heller ikke å forakte. Lite dieselnykker, bare bøttevis med magisk dreiemoment fra lavt turtall.

Den mest komfortable var 5-serie BMW 535i. Stillegående, myk og fast i fjæringen på samme tid. Sivilisert og distingvert, men en ulv i fåreklær. Jeg foretrakk å kjøre denne enten i sportmodus eller ecomodus fordi lydbildet rundt 2.000 o/min i normalmodus ga en litt ubehagelig resonans i kupéen etter min smak. I sportmodus lå turtallet litt høyere, i ecomodus lå det litt lavere.

Hvem er de for?. Dette er utstyrspakker som appellerer til det lekne i oss. De som liker BMWs sportslige stil og kjøreegenskaper vil få vesentlig mer av samme slaget, og et nært slektskap med racing med M Performance.  Priser på de forskjellige pakkene må du til forhandler for å få, tuning av motoren skal visstnok ligge på en tusenlapp per økt hk. Effektøkning går dessuten ikke ut over BMWs garanti, fikk vi forsikringer om.

De som utvikler en bil er nødt for å tenke salg. Det betyr at bilen skal passe brede lag av kjøpere. M Performance gir kjøperne mulighet til å sette sammen en pakke og få bygget en bil helt etter egen smak, og det er ikke bare snakk om pynt og staffasje, som hos endel andre bilprodusenter. Dette er ekte greier, så ekte at det hele blir Magisk!