Rask, romslig, stillegående og komfortabel

Legg til god rekkevidde, så er vel Kia e-Niro den perfekte bilen? Vi likte den svært godt, og som folkeelbil er den ikke langt unna det perfekte. Men den perfekte bilen er ikke laget ennå, og alle biler har noen uheldige sider.

Vi var tilstede på Paris-utstillingen i oktober under lanseringen av Kia e-Niro. En ting var at skuespilleren Robert de Niro kastet glans over bilen, men for å gjøre et poeng ut av at den helelektriske versjonen av Kia Niro hadde solid rekkevidde, ventet vi alle spent på en e-Niro som skulle kjøre en lang omvei til utstillingen og inn på standen.

Og det gjorde den. Jenta som kjørte bilen strålte om kapp med den blanke bilen da hun kjørte den inn på standen. Der traff jeg informasjonsansvarlige Mette Sauge og adm direktør Irene Solstad i Kia Bil Norge, og de strålte de også. Begge gledet seg til å få denne etterlengtede bilen på det norske markedet. Nå er tiden her. Kia e-Niro ble presentert for pressen i desember, og vi har fått kloa i ett av de første eksemplarene for en test på norske veier.

Designpriser vinner neppe denne bilen, men utseendet er helt greit. Jeg mener e-Niro hadde tjent på å ha en grill som var litt mer som hybridversjonene, ikke en formløs sak foran der. En bil skal ha et sympatisk «ansikt». Det mangler det litt på her.

Manko på biler er problemet Solstad og Sauge har foran seg. Endelig har de fått en elbil med rekkevidde som møter kravene fra norske bilkjøpere, men som det er med de elbiler flest – kanskje med unntak av Nissan Leaf – så er køen av ivrige kjøpere mye lengre enn antall biler som har forventet ankomst. Under Paris-utstillingen spurte vi om leveransesituasjonen, og fikk høre at Norge er tilgodesett med ca 2.000 biler. Det høres jo mye ut, men når vi registrerer at rundt 6.000 kunder har betalt kr 7.777,- og satt seg på venteliste, da er det mange av disse som må være veldig tålmodige.

Det er batterier som er flaskehalsen. Kapasiteten på batterifabrikkene klarer ikke å holde tritt med etterspørselen. Det betyr at de som bestilte bil sist kanskje må belage seg på å vente to år. Veldig lenge å vente, men det kan jo tenkes at det kan være endringer på gang med hensyn til produksjonskapasiteten.

Kia Bil Norge sin direktør for servicemarked Ole Anders Liberg viste oss batteriet på en Kia e-Niro. Boltet fast midt under bilen. Foto: ©Morten Larsen.

Hele 250.000 Niro er laget siden lanseringen i 2016. 80.000 av disse er levert i Europa, så bilmerket er godt utprøvet. Og Kia har store planer; hele 5 nye elbiler, 5 nye hybridbiler og 5 nye plug-in hybrider skal lanseres innen 2015, så vi har litt å glede oss til, vi som liker nybiler.

Batteriet består av et antall slike celler. Ole Anders Liberg viser oss. Foto: ©Morten Larsen

De som tror at elbiler flest er små og trange bør se nærmere på Kia e-Niro, for det er en bil for voksne mennesker. Bilen har en kort bakstuss, men bagasjerommet er faktisk på 450 liter, hele 1400 liter når seteryggen er lagt ned. E-Niro vinner her i forhold til sine nærmeste konkurrenter Hyundai Kona Electric, som tar 332 og Nissan Leaf 435.

I sportsmodus er Kia e-Niro kjapp. Null til hundre går unna på 7,8 sekunder, og på vått føre spinner den løs. Det er altså ikke noe å si på evnen til raske forbikjøringer. Du kan konsentrere deg om kjøringen også, intet behov for nedgiring før forbikjøringen, ikke engang «kickdown» eller andre øvelser er nødvendig. Slik sett er elbiler i denne testsjåførs øyne gull verdt. Her foretrekkes manuelt gir fordi automatkasser har sine særegenheter. Men girløse elbiler er herlige.

På midtkonsollen sitter girvelgeren; forover, nøytral og bakover. Foto: ©Morten Larsen

Noe av det samme gjelder «enfotskjøring». Med regenerering på slipper man i de fleste tilfeller å flytte benet fra gassen. En del jeg har snakket med synes det er bedre å bruke bremsepedalen, men frykter samtidig at de ikke regnererer nok strøm til batteriet. Til det er å si at bremsepedalen igangsetter samme regenerering som full regenererings-innstilling, men selvsagt bare til et visst punkt. For Kia e-Niro sin del klarer den opp til 170 kW. Hvor mye som regenereres i praksis avhenger av temperatur og kjøreforhold. Er dessuten batteriet fulladet, vil selvsagt ikke regenereringen foregå i særlig grad.

Det er en ulempe med elbiler; bremsene brukes for lite med rust som resultat. Mitt råd er å bruke bremsene en gang i blant. Men hvordan skal man få til det når pedalen bare aktiverer regenerering av strøm? Jo; sett bilen i nøytral, se etter så ingen trafikanter følger tett etter deg og brems. Når girspaken står i nøytral, er regenereringen satt helt ut av spill, og bremsene virker for fullt. Min anbefaling er å gjøre dette rett før du setter bilen fra deg, da varmes bremsene opp og tørker slik at fuktighet ikke får like uheldige konsekvenser.

Det er ikke alle veier som er tørre og fine, som her. Saltet angriper bremsene og skaper rust. Foto: ©Morten Larsen

Fjæringen på bilen er passe fast, men den er ikke laget for grisekjøring. Den tar seg fint frem under vinterlige forhold, blant annet takket være en gunstig vektfordeling. Vi veide bilen, og fant at 1.020 kilo av bilens vekt lå på forhjulene, eller 54% av bilens totalvekt. Det er noen elbiler på det norske markedet som med forhjulsdrift er alt for baktunge, og lider under det i bratte bakker på vinterføre. Men Kia e-Niro har en gunstig vektfordeling.

Med et batteri på 64 kWh har Kia e-Niro en rekkevidde på 455 kilometer under gunstige forhold, målt etter WLTP. Reell rekkevidde er nok normalt noe under dette, og om vinteren i ca 5 – 6 kuldegrader og varmeapparatet på 18 – 19 grader kan man ikke forvente mer enn 36 mil. Men bevares, det er jo veldig bra.

Saltvåte veier gir mye søle bak på bilen, og ryggekameraet tilgrises.

Hvor mye dekkstøy det er med bilen på sommerdekk fikk vi selvsagt ikke undersøkt, men på vinterdekk var den overraskende stillegående. Så har da Kias ingeniører lagt en del arbeid ned i nettopp å redusere støyen. Aerodynamiske grep har både redusert vindstøy og redusert luftmotstanden i forhold til Kia Niro Hybrid og Plug-in Hybrid. Høyisolerende foringer er montert i forstillingen, innerskjermene bak er av tykkere, høyverdig stål for å redusere høyfrekvente lyder bak, og A- og B-stolpene er fylt med støydempende materiale. Dessuten er vindusrutene av laminert glass.

Sikkerheten er ivaretatt blant annet med automatisk nødbrems med radar som kjenner igjen fotgjengere og syklister, og bilen har tatt ett skritt mot autonom kjøring, og har nivå 2. Det betyr at bilen styrer så lenge veimerkingen er god og du holder hendene på rattet. Er du uheldig og får en skrens på glatt føre vil bilen bruke både stabiliseringssystem, bremser samt styring (faktisk), for å redde deg ut av den vanskelige situasjonen.

Foto: ©Morten Larsen

Du sitter helt greit i Kia e-Niro, selv om sitteputen kunne vært en anelse lenger. Standard har bilen elektrisk førersete med minne, det er varme i rattet (og det gjelder hele rattet, ikke bare deler av det). Setene er i skinn, og det er perforert slik at man kan slå på lufting i setet på varme, klamme dager.

Instrumentpanelet foran føreren gir den informasjonen du trenger, pluss litt til. Som for eksempel hvor aggressiv kjøring du har hatt, eller hvor mye co2 du har spart ved å kjøre elbil. Morsomme saker, men det meste er nyttig informasjon.

Som elbileier er dette informasjon du må forberede deg på å se. Ikke lenge etter går bilen over i “skilpaddemodus”, og det går med sneglefart til nærmeste lademulighet. Foto: ©Morten Larsen

Infotainmentskjermen sitter midt på dashbordet, relativt høyt, men kunne med en fordel vært litt større. Uansett er det storveis å ha volumbryter samt en del andre knapper og brytere for å slippe å justere alt på skjermen. Det tar lett oppmerksomheten bort fra trafikken. Bilen er utstyrt med trådløs – eller induktiv som det heter – lading av mobiltelefonen. Synd bare at det er så klønete å fiske telefonen frem fra den litt trange hyllen den ligger på. Her er det rom for forbedring!

Trådløs lading av mobiltelefon. Foto: ©Morten Larsen
I enkelte situajoner er det langt ut til dørhåndtaket. Foto: ©Morten Larsen

Vi stusset også over at det innvendige dørhåndtaket var så langt ute på døren. Når du vel har satt deg til rette, må du strekke deg mer enn godt er for å få tak i håndtaket for å lukke døren. Benplassen i baksetet er det ikke noe å si på, og det er varme i de to ytterste setene. Soltaket synes mange er stas, men tar litt av hodehøyden til baksetepassasjerene, men ikke mer enn at det går fint.

På grunn av gunstige avgiftsfritak er prisen på Kia e-Niro på hyggelige 377.000,- kroner. Må du ha metallic eller pearl lakk kan du plusse på 5 lapper til, og soltaket krever 5.900,- kroner. Vinterhjul må man jo ha med i beregningen; ca 15.000,-. Uansett har denne folkeelbilen en gunstig pris. Jeg forstår godt at folk gladelig venter et år eller to på denne bilen.

Hengerfeste er viktig for norske bileiere. Og akkurat dette blir veldig spennende, for Kia gjør forsøk med henger, og en konklusjon er ventet rundt mars måned. Min bønn til Kias ingeniører må bli å se litt pragmatisk på dette: De fleste oppegående mennesker forstår at å kjøre med henger reduserer rekkevidden. Jeg tror også de fleste forstår at man ikke kan kjøre med en tung henger eller campingvogn på en elbil. Sett gjerne tillatt grense rundt hva en folkelig varehenger veier, så blir alle fornøyd.

Foto: ©Morten Larsen

Totalt sett vil jeg si at Kia e-Niro er et meget godt kjøp. Den har mulighet for å lade 100 kW, noe som betyr at ladestasjoner som kan gi det (og de kommer det stadig flere av), gir kortere ladetid. Kia gir 7 års garanti, 3 år 24 timers veihjelp, lakkgaranti 5 år og 12 år på rust. Bare så synd at de som bestemmer seg for denne bilen nå må vente så lenge.

Kort teknisk info

Elmotor, hk                                      204
Dreiemoment, max, Nm               395
Batteritype                                       Lithium Ion Polymer
Spenning, Volt                                 356
Kapasitet, kWh                                64
Internlader, kW                                7,2
Lengde/bredde/høyde, m            4,38/1,80/1,57
Svingdiameter, m                            5,3
Akselavstand, m                              2,70
Bakkeklaring, cm                             15,5
Vekt, kg                                            1.880
Nyttelast, kg                                     513
Bagasjerom, ltr VDA                       451/1.405
Akselerasjon 0 – 100, sek                7,8
Toppfart, km/t                                  167
Forbruk, Wh/km WLTP                   159
Rekkevidde, km WLTP                   455