Hyundai sitt flaggskip på hydrogen-elektrisk drift har en rekkevidde på over 60 mil. En fantastisk flott SUV med god plass og komfort som kan fylles fra tom til full på 5 minutter. Den renser byluften, også. Ulempen er mangel på fyllestasjoner – foreløpig.

Hva tenker Hyundai egentlig på? Ved siden av et allsidig sortiment biler med forbrenningsmotorer har den koreanske bilprodusenten både hybridbiler, plug-in hybrider og helelektriske biler. I tillegg legger altså Hyundai store ressurser i å utvikle hydrogen-elektriske biler.
– Hyundai kan ikke forutse hvilken teknologi som blir den dominerende, hvordan markedet vil bli, og hvordan infrastrukturen vil utvikle seg. Så vi forbereder oss på alle muligheter, sier sjef for Hyundai Europa, Hyung Cheong Kim.
Hyundai Nexo er den tredje hydrogen-elektriske personbilen, men den første som er bygget fra bunnen av for og med hydrogen-elektrisk drift. Hyundai var først ute med hydrogendrift på Hyundai Santa Fe FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) i 2001. Deretter kom Hyundai ix35 FCEV i 2013, den første masseproduserte Hyundai hydrogen-elektriske personbilen. Nå har Hyundai tatt skrittet fullt ut og utviklet en dedikert hydrogen-elektrisk bil. Det betyr at man ikke trenger tilpasse hydrogentanker, brenselceller og drivverk til en bil som er konstruert for forbrenningsmotor, girkasse og drivstofftank. Med blanke ark har ingeniørene hos Hyundai designet bilen blant annet med best mulig plass til passasjerer og bagasje.

Hvordan systemet virker
Bilen driftes akkurat som elbiler, men istedenfor at strømmen kommer fra et stort og tungt batteri, produseres strømmen mens du kjører. Prosessen er slik: Hydrogen produseres ved at elektrisk strøm brukes til å spalte H2O (vann) til hydrogen, som så komprimeres til et trykk på 700 bar. Produksjonen kan skje ved en fabrikk, eller på en fyllestasjon. Hyundai Nexo tar 6,6 kilo hydrogen, og når den startes styres hydrogen inn i brenselcellene, som reverserer prosessen. Der spaltes hydrogenet i elektroner og protoner, med strømproduksjon som resultat. Biproduktet er vann, som er det eneste som slippes ut av eksosrøret.
Se flere bilder i bildegalleriet nederst på siden!

Fordelen med hydrogen som energikilde er blant annet at hydrogen kan produseres og lagres når det er overskudd av elektrisk kraft. Ulempen er at hydrogen er relativt energikrevende og kostbar å produsere. I Norge er prisene på hydrogen omtrent identisk med bensin, omregnet i kjørte kilometer.
Det har ikke manglet på kritiske kommentarer. Strømmen som produseres kan komme fra kullkraftverk, olje eller atomkraft; alle utskjelte produksjonsmetoder. Beregninger viser imidlertid at ved produksjon av elektrisk kraft med fossilt brensel er utslippet av CO2 30% i forhold til samme brensel brukt i konvensjonelle biler. En annen ulempe er at det er alt for få fyllestasjoner. Dette er et klart hinder for fornuftig bruk, men selv om det går tregt er det planlagt stadig nye fyllestasjoner.
Eiere av ix35 FCEV må utføre en hovedservice hver 10.000 kilometer, noe som oppfattes som en ulempe. På Nexo er dette hver 20.000 kilometer, og er i Norge inkludert i prisen de første tre årene.
Flaggskip
Hydrogen Nexo er Hyundai sitt flaggskip som skal vise verden at de mestrer teknologien, og bilen vil etter hvert komme for salg i store deler av verden. Den er på størrelse med Mitsubishi Outlander, og et par nummer større enn forgjengeren Hyundai ix35 FCEV. Den er imidlertid lettere, raskere, mer effektiv, tryggere, romsligere og mer holdbar. Der brenselcellen i ix35 hadde et estimert liv på ca 5 år, må man kunne regne med 10 år på Nexo.
Produktsjef Øyvind Knudsen hos Hyundai Motor Norway forteller at brenselcelle-stacken er beregnet til å ha samme levetid som drivlinjen på en ICE-bil (ICE står for Internal Combustion Engine, eller forbrenningsmotor).
– Dette er definert til ti år, men som med alle biler vil drivlinjen kunne leve lenger enn dette – så det er ikke gitt at noe skjer etter ti år. Når det er sagt vil stacken slites over tid, og den kan på lik linje med andre komponenter byttes ut, forklarer Øyvind Knudsen.

Hvordan er den å kjøre?
Til å være en SUV er den komfortabel, sammenlignet med tilsvarende SUV’er, som kan være svært så stive i fjæringen. Dette er ingen bil du tar med på en banekveld, men ytelsene er fullt ut tilfredsstillende; null til 100 går på 9,2 sekunder. Her er ingen «Sport»-innstilling. Kun «normal» og «eco». På motorveien styrer den selv med siste generasjon filholder, men slipper du rattet mer enn noen sekunder, får du et lydvarsel. Sammen med den adaptive fartsholderen og gode skinnseter opplevde jeg kjøreturen som svært behagelig. Forsetene har både varme og ventilasjon. På vinterdekk gikk testbilen meget stille og fint. Jeg veide bilen, og vektfordelingen er bra med tanke på fremkommelighet på vinterføre; 58% på drivhjulene foran.

Cockpiten
Dashbordet preges av en berøringsskjerm på 12,3 tommer, som dekker omtrent halve panelet, veldig likt det man vil finne i Mercedes-Benz EQC. Dette er nytt i en Hyundai. Det som også er nytt, er et kontrollratt inspirert av BMW. Her, eller direkte på skjermen, kan man stille inn navigasjon, lydanlegg og en mengde andre ting. Heldigvis er det fysiske knapper for å justere lydnivå, varme med mer. Slik justering på skjerm har lett for å trekke for mye oppmerksomhet fra kjøringen.
Midtkonsollen er full av knapper og brytere, selv fikk jeg litt følelsen av å sitte i cockpit på et fly. Utvalget av brytere er så stort at det kreves litt tid å venne seg til. Lyseblå skrift på grå knapper hadde mine øyne litt problemer med å tolke. Under midtkonsollen fant jeg en romslig hylle til saker og ting; også en plass til trådløs lading av mobiltelefon.

Sladrekamera
En av de mer interessante finessene er kameraet montert under sidespeilene. Disse aktiveres når blinklyset settes på, og blindsonen på siden av bilen gjengis på skjermen rett foran føreren. Dette er et nyttig hjelpemiddel i tett trafikk, og jeg vendte meg fort til å ta en ekstra kikk på LCD-skjermen rett foran meg for å sjekke avstand til andre kjøretøy. Et veldig nyttig supplement til vanlig visuell sjekk, som man ikke bør slutte med.

På det oppvarmede rattet sitter spaker som man justerer regenereringen i trinn fra 0 til 4, akkurat som jeg er vant til på min egen Hyundai Ioniq EV. Selv på trinn 4 er ikke regenereringen nok til å gi god bremseeffekt, men ved rolig kjøring klarer man seg med denne form for enpedalkjøring.
Det er god plass i baksetet med god takhøyde, til tross for at soltaket stjeler litt plass. Bagasjerommet svelger unna 461 liter, 1.441 liter med bakseteryggene nede og lastet til taket. For de av oss som ergrer oss over ladekabler som tar plass i bagasjerommet på våre elbiler, kan jeg fortelle at kabler tar ikke opp plass her. De er selvsagt ikke nødvendige i en hydrogen-elektrisk bil.
Sikkerhet
Hyundai Nexo overrasket med å bli kåret av Euro NCAP til «best i klassen» blant store SUV’er i desember. Fra tidligere har den fått tildelt 5 stjerner. Den fikk skryt for sikkerhetssystemer og kjøreassistenter.

Forbruk og rekkevidde
Tester utført med den nye målemetoden WLTP viser en rekkevidde på 66,6 mil, oppgitt av fabrikken. Dette er selvfølgelig under ideelle forhold, og på de få dagene jeg hadde bilen var det skikkelig vintervær og ikke mulig å kontrollere dette nøyaktig. Imidlertid kunne jeg konstatere at med vinterhjul og snødekte veier viste kjørecomputeren at bilen lå på et forbruk på 1 kilo på 10 mil i en hastighet av 100 km/timen. Basert på historikken i kjørecomputeren og min egen kjøring lå hydrogenforbruket på 1,0 til 1,1 kilo per 10 mil ved en utetemperatur på minus 3 grader og kupétemperatur på 18 grader. Det betyr en rekkevidde på vinteren på om lag 60 mil. Alt tyder på at en hydrogen-elektrisk bil ikke får tilsvarende reduksjon i rekkevidden som en elbil på grunn av kulde.

Luftrenser
Biler med forbrenningsmotor (ICE) forbruker mye luft, men forurensingene i luften går gjennom bilen og ut med eksosen. Hyundai Nexo har filter som renser luften for partikler. En test som ble gjort viste at over 900 kilo luft ble renset mens bilen kjørte 55 mil. 900 kilo er det samme som ett menneske puster på to måneder. La oss derfor fylle byene med hydrogen-elektriske biler!
Hyundai Nexo er potensielt en sterk konkurrent til elbiler som Mercedes EQC, Audi e-tron, Tesla, DS e-Tense, Toyota Mirai og kanskje Polestar – hvis infrastrukturen eller fyllemulighetene blir bedre.
Hydrogenstasjoner

Les om hydrogen er fremtidens mobilitet her!
Det svake ledd i veien mot flere hydrogenbiler på veiene er mangelen på muligheten for å fylle hydrogen. Det blir som høna og egget; mange potensielle kjøpere blir sittende på gjerdet og vente på at det skal blir flere fyllestasjoner. Hittil har det når vært 3 – 4 stasjoner rundt Oslo. Nå har Uno-X Hydrogen har tatt mål av seg å bygge 20 stasjoner i første omgang. Roger Hertzenberg er daglig leder i Uno-X Hydrogen AS:
– Vi har tro på hydrogen som et viktig middel mot nullutslipps-samfunnet. Det er mange som ikke har lademulighet hjemme, hvor en hydrogenbil er et meget godt alternativ som ikke må lades stadig vekk, påpeker Hertzenberg.
– Hva er tidsperspektivet på etablering av de 20 stasjonene?
– Vi er godt i rute, men har gitt klare signaler om at etableringen må baseres på et offentlig/privat samarbeid (OPS). Vi ligger nå an til å etablere tre stasjoner årlig, og i løpet av året har vi allerede to nye hydrogenstasjoner i Trondheimsregionen i drift.
I dag har Uno-X en stasjon i Sandvika i Bærum, i Hvam på Skedsmo og én på Åsane ved Bergen.. Avhengig av myndighetenes godkjennelse kommer nye stasjoner på Søreide ved Bergen, Ås i Østfold, og Ørebekk ved Fredrikstad.
Kan vi glemme hydrogenelektriske biler?

Kort teknisk info
Pris fra, kr 585.900 Pris testbil 594.800 Motor el, kW/hk 120/160 Dreiemoment, max, Nm 395 Batteritype Lithium Ion Polymer Kapasitet, kWh 1,56 Regenerering, max kW 170 Forbruk, hydrogen, kg/100 km 0,95 Lengde/bredde/høyde, m/takrails 4,67/1,86/1,64 Svingdiameter, m 5,6 Akselavstand, m 2,79 Bakkeklaring, cm 16,2 Vekt, kg m/fører 1.814 Bagasjerom, liter VDA 461/1.466 Taklast, kg 100 Akselerasjon 0 – 100, sek 9,2 Toppfart, km/t 179 Rekkevidde WLTP, km 666 Hydrogentank, liter 156.6 (3 tanker på 52.2 ltr) |