Hils på Aston Martin Vanquish Zagato Speedster

En meget sjelden bil har nylig kommet til Norge, en Aston Martin Vanquish Zagato Speedster. Fikk du lyst på en? Glem det – alle er solgt!

Det var i august i fjor at noe så sjeldent som en hel familie Aston Martin Vanquish Zagato ble lansert. Det var i den lille og eksklusive byen Carmel i California, da Zagato Volante ble presentert som et supplement til Zagato Coupé. Samtidig kom nyheten at både en Zagato Shooting Brake og en Zagato Speedster skulle produseres.

Det er snart 60 år siden Aston Martin startet sitt samarbeid med italienske Zagato. Det begynte med Aston Martin DB4 GT Zagato. Det ble laget 20 eksemplarer, for det var ikke flere kjøpere. Senere har denne bilen solgt for svært høye priser, og mange replikabiler er laget.

Det er ikke ofte en Aston Martin DB4 GT Zagato er å se, men her er en original en, som deltar på Goodwood Revival. Foto © Morten Larsen

Les også: Reis tilbake i tid på Goodwood.

Den nye Aston Martin Vanquish Zagato Speedster blir den mest sjeldne å se, for det skal kun lages 28 eksemplarer. Vanquish Zagato Coupé, Volante og Shooting Brake skal det lages 99 av hver. Til sammen 325 biler, som blir spredt over hele verden. Ett eksemplar av Zagato Speedster har sensasjonelt nok funnet veien til Norge, og Insignia i Oslo står for importen.

Alle de fire bilene er basert på Vanquish S og får en 600 hesters V12 kombinert med en Touchtronic III girkasse. Sammen med adaptivt hjuloppheng, som er finjustert for hver modellvariant, ligger det an til kjøreglede av dimensjoner, vil vi tro.

Av de fire modellvariantene vil nok de fleste mene at Speedster og Shooting Brake-utgavene er de meste ekstreme. Speedster er en fullstendig takløs superbil, med nakkestøttene som en del av bilen aerodynamiske design. Vi har nylig sett tilsvarende på Porsche 911 Speedster. Karosseriene til alle de fire i Vanquish Zagato-familien er laget i karbonfiber.

Aston Martin Vaquish Zagato Speedster hos Insignia i Oslo.

– Vi har ikke sett på Vanquish Zagato som en familie før, sier Aston Martin Chief Creative Officer, Marek Reichman, – Men tenk tilbake til DB7 Zagato og DB AR1. Eller V8 Zagato Coupé og Volante for eksempel. Vi har bare ført dette et skritt videre, og gitt kundene våre muligheten til å velge. Mange av våre kunder elsker renheten med en coupé, andre vil ha det ekstreme som en Speedster. Og ja; noen av dem har bestilt ett eksemplar av hver bil.

Aston Martin kunne fått avsetning for betydelig flere biler enn denne begrensede produksjonen, men De ønsker at Zagato skal være noe veldig spesielt.

– Vi ønsker at Zagato skal være noe veldig spesielt. Vi lager samlerobjekter, fremtidige concoursbiler. Med kun 325 biler produsert vil hver og en av dem være av de sjeldneste sjeldne, påpeker Marek Reichman.