Frankfurt Motor Show 2013: Opel Monza konseptbil en trendmodell

Konseptbilen fra Opel har bare navnet felles med gamle Opel Monza, denne er mer Bitter.

Drive i Frankfurt, Tyskland: Opel Monza bringer frem gode “vibber” hos mange Opel-entusiaster. Den vi tenker på så dagens lys 1978, og produksjonen ble avsluttet i 1986.

Bilen tok over etter Opel Commodore og skulle være en litt større og luksuriøs coupé, men tabben var at de brukte i overkant mye deler fra Opel Rekord i interiøret. Det betød en svært høy plastfaktor, og interiøret lignet i det store og hele for mye på Rekord.

Kjørekomforten og kjøreegenskapene var det ikke noe å si noe på, med uavhengig bakhjulsoppheng var bilen komfortabel og stabil å kjøre. Storbilfølelsen var absolutt tilstede, bilen var basert på Opel Senator understell.

Underveis i produksjonen ble det gjort en rekke oppgraderinger, og i 1982 kom bilen med en facelift, som det heter på fagspråket. Den fikk modellbetegnelsen A2 og hadde firesylindret motor på 3 liter og 180 hk.

Trendmodellen. Opel laget konseptbilen Monza Concept til Frankfurt Motor Show for å vise verden at de fremdeles kan sitt fag.

– Opel Monza Concept er en klar visjon om hva som kan forventes fra oss i Rüsselsheim i fremtiden, sa Opelsjef Karl-Thomas Neumann. – Bilen fremhever alt som karakteriserer Opel; tysk presisjon kombinert med innovative teknologier innpakket i attraktiv design. Bilen setter også fokus på det som vil bli Opels utviklingsfokus ved de neste bilgenerasjonene: Maksimal tilkobling og optimal effektivitet.

Det han tenker på er en banebrytende LED-projeksjonsteknologi for instrumentene og infotainment-systemene. Opel viser sine visjoner på mange måter; blant annet gjennom design og avansert motorteknologi. Monza Concept er basert på den stadig økende elektrifisering av drivlinjer, fra el-hybrider til brenselceller.

Monza Concept er 4.69 meter lang med fire seter. Selv om den er bare 1.31 meter høy, er plassen i bagasjerommet 500 liter. Bilens design er for fjernt fra den litt kantet Opel Monza fra 80-tallet. Da påkaller konseptbilen i større grad minner fra Opels Bitter CD.

Vingedører. Dagens trendmodell har to imponerende vingedører – eller flygeldører som tyskerne liker å kalle det. Når de åpnes blir hele siden på kupeen åpen fordi B-stolpen ikke er der.

Opel Monza Concept presenterer en ny og unik verden av instrumenter og infotainment, fikk vi fortalt.

Siste nytt innen LED-projeksjonsteknologi gjør at passasjerene ikke lenger har separate skjermer foran seg med forskjellig informasjon. Istedet møter de et bredt dashbord som strekker seg fra dør til dør, og som brukes som én enkel projeksjonsoverflate hvor informasjon blir vist, og sjåføren kan tilpasse disse etter egne behov, smak eller humør. Et sett med 18 LED-projeksjoner skaper et sammenhengende, multifunksjonelt display.

Tredimensjonalt. Sjåføren skal kunne bruke et stort spekter med informasjon uten å bli overveldet av tekst eller bilder.

Det lille vi fikk se av 3D-grafikken var imponerende, og skal vise alle viktige funksjoner, fra informasjon for bilen og sjåføren, til internett og kommunikasjonsmuligheter. Både området som viser informasjonen og bakgrunnen kan bli tilpasset individuelt, styringen av systemet foregår via stemmestyring i tillegg til betjening på rattet.

Monza Concept er basert på modulær design for å tillate en mest mulig fleksibel løsning ved valg av drivlinjer. Det er tilrettelagt for et utvalg drivlinjer basert på den økende elektriseringen av bilindustrien. På den utstilte modellen lagde ingeniørene en elektrisk fremdriftsmotor med en CNG (Compressed Natural Gas) distanseutvider – en videreutvikling av teknologien vi ser i Opel Ampera.

Så blir det spennende å se om Opel tar konseptet videre til en mer brukeraktuell bil for produksjon.

Bitter CD. Det var på Frankfurt-messen i 1969 at Opel viste frem et stylingprosjekt de kalte Opel CD. CD sto for Coupe Diplomat, og bilen var basert på Opel Diplomat.

Bilentusiasten Bob Lutz var sjef for GM på den tiden, og ville sette bilen i produksjon. Etter diverse frem to tilbake sto de igjen med Erich Bitter, som derfor etablerte Bitter GMBH i 1971.

Så i 1973 ble Bitter CD etter omfattende utviklingsarbeid presentert på Frankfurt Motor Show i 1973. Bilen ble produsert i noen hundre eksemplarer, og etter CD kom SC, så Bitter Vero og Vero Sport, som gikk ut av produksjon i 2012.

Erich Bitter jobber nå med en ny Bitter som skal baseres på Insignia OPC.