Fornebu: Kultur på hjul

Fornebu er stikkordet. Den nedlagte flyplassen har også en ganske ukjent bilhistorie. Fredag åpnet derfor utstillingen “Kultur på hjul”.

Det er ikke hver dag det åpner et nytt bilmuseum, men 12. oktober kunne en liten gruppe entusiaster åpne dørene til det de kaller et levende bilmuseum på Snarøya utenfor Oslo. Lokalene er en del av det gamle administrasjonsbygget på den aller første flyplassen som åpnet rett før andre verdenskrig.

Ti år etter at flyplassen ble lagt ned er dette nå blitt til Gamle Fornebu Kultursenter. For ett år siden åpnet et Vespa scooter museum på samme sted. Her er også et frisørmuseum vegg-i-vegg med bilmuseet. Bygningene etter den nedlagte flyplassen har fått nytt liv med blant annet bilkultur.

Tom Arnheim er tidligere flyver, her med pilotutstyret sitt. Foto ©Morten Larsen

Tom Arheim og Øistein Hagfors er entusiastene som står bak prosjektet. De har lagt ned betydelig egeninnsats, og har fått inn økonomiske bidragsytere. Fredag 12. oktober var det grand opening med snorklipping og prominente gjester tilstede.

Kultursjef i Bærum kommune, Trine Bendixen. foretar åpningen. Øistein Hagfors følger med.
Foto: ©Morten Larsen

– Vi vil vise bilen som et design og kunstobjekt, ikke bare til transport, forteller Øistein Hagfors til ABC Nyheter. – Bil er også kultur og glede. Det finnes et alternativ til å kjøre etter GPS’en mens barna er opptatt av sine tv-skjermer i baksetet. Vi ønsker å formidle gleden ved å eie en spesiell bil, det å kunne gå inn i garasjen og nyte synet av en vakker bil og kjenne duften i interiøret. Velge alternative kjøreruter og glede seg over en fin kjøretur i vakre landskap.

Dette tente Hanne Skotvedt på, og støtter prosjektet økonomisk. Hun er flasket opp med bil, og er idag Hondaforhandler i Oslo, Bærum og Drammen. Mange kjenner henne som en ung og entusiastisk importør av Honda til Norge på 1970-tallet. Hennes far var Armin Skotvedt, og det var han som hadde tilknytning til Fornebu rett etter krigen.

Hanne Skotvedt med en Honda Civic, som står utstilt på muséet. Foto: ©Morten Larsen

– Hadde ikke hun gitt prosjektet sin støtte, ville “Kultur på hjul” ikke blitt noe av, forteller Tom Arheim. – Skotvedt støtter oss økonomisk, noe også Bærum kommune gjør,.

Armin Skotvedt var en av entusiastene. Sammen med etpar andre entusiaster utnyttet han den ekspertise som var på Fornebu etter krigen.

– Flyindustrien hadde fått en voldsom vekst under krigen, forteller Tom Arheim.

– Men det betydde også at det var store mengder brukte fly på markedet på slutten av 1940-tallet. Håpet om en norsk flyproduksjon brast, og i stedet søkte man andre markeder for sine spesialiteter: Industriell bruk av aluminum og plast. De forsøkte seg på bilproduksjon, og blant annet Armin Skotvedt var over på bilutstillingen i Earl’s Court i London i 1949/50 for å se på bilindustriens trender og muligheter.

Eirik Bøle er eier av “Rally”. Foto: ©Morten Larsen

I verkstedet på Fornebu ble etpar racerbiler konstruert av Greger Strøm kledd opp i aluminiumskarosserier på 50-tallet. Verkstedet her var sannsynligvis det eneste som kunne sveise og bearbeide aluminium på en slik måte her hjemme på denne tiden.

I 1950/51 ble “Rally” til. Svensken Ralph Lysell sto bak denne bilen. Han var en ambisiøs mann, med en svakhet for raske biler og vakre kvinner. Lysell ble en verdenskjent designer, og har blant annet designet telefonen Ericofon for svenske L M Ericson.

På Fornebu ble drømmen om bilproduksjon skapt, og intensjonen var å sette “Rally” og en drosjebil i produksjon. Men drømmen brast av forskjellige grunner.

Nå er “Rally” gjenfunnet av Erik Bøle, som holder på å sette bilen i stand slik den skal være etter Ralph Lysell sin plan.

Endel av underholdningen var en vakker danseoppvisning av en vakker, gammel dame. Foto: Morten Larsen

– Dette blir et levende museum hvor vi kommer til å skifte ut biler jevnlig slik at det hele tiden skal være noe nytt å se. Her kan folk gjerne arrangere sammenkomster; jubileumsmiddager er ikke noe problem med restaurant Odonata rett ved, forteller Hagfors.

Åpningen fant sted 12. oktober, og det var Bærum kommunes kultursjef Trine Bendixen som sto for snorklippingen. I sin åpningstale sa Bendixen at Fornebu-området nå utvikles med moderne bygg og kommer til å bli en by med mange tusen innbyggere.

– Bærum kommune ønsker å ta vare på noe av det opprinnelige, samtidig som alle disse nye innbyggerne trenger et sted å gå til hvor de kan oppleve noe annet enn bare det å gå på kjøpesenter. Under arbeidet med etterbruken av bygningene har vi sett, er at når personer med den rette innstillingen, kreativiteten og entusiasmen setter seg sammen, da er alt mulig.

– Bil står for noe personlig, den forteller noe om personen, som eieren formidler med sitt bilvalg, sa Bendixen. – Bil er design, men det er også kjærlighet. Da jeg bodde en tid i USA tok jeg jobber for å spare til en rød MG MGA, maken til den som står utstilt her.

Trine Bendixen og en MG MGA. Foto: Morten Larsen

Trine Bendixen berømmet også Hanne Skotvedt for hennes engasjement i prosjektet.

Hanne Skotvedt fortalte under åpningen at hun ble overbevist om at dette var et prosjekt å støtte da hun så intensiteten, entusiasmen og lidenskapen som Hagfors og Arheim viste.

– Vi har også bidratt til utstillingen med den aller første Honda Civic som kom til landet. Den ankom med fly hit til Fornebu for typegodkjenning, den ble solgt til en kunde, men vi kjøpte den tilbake og er nå i vår eie.

– 12. oktober er en spesiell dag for Skotvedt, det er min fars fødselsdag, og det er i dag 50 år siden firmaet ble etablert, for å nevne noe. Vår plan er at også andre skal få lov til å bruke dette stedet til å profilere seg og det de står for. Her skal det være mye aktivitet, og sammen med Vespa-museet og frisør-museet som ligger vegg-i-vegg kan man få til mye spennende her.

Til de som er redd de ikke vil finne frem kan vi fortelle at det er bare å kjøre etter det godt synlige kontrolltårnet på den nedlagte flyplassområdet. Dessuten ligger Telenor Arena mindre enn et steinkast unna.