Elektrifisering av klassiske biler

Temaet om ombygging av historiske biler til elektrisk drift har tatt helt av og ført til mye debatt. Spesielt etter at prins Harry kjørte fra kirken etter vielsen med Meghan i en elektrifisert Jaguar E-type. Nå har FIVA kommet med en uttalelse om deres syn på ombygging til elektrisk drift.

Debatten har økt betydelig etter som stadig flere leverandører har dukket opp på markedet med tilbud på konvertering av bilentusiastenes historiske biler. De fleste har vel sett den åpne Jaguar E-type Zero i Opalecent Silver Blue som en av de første elektrifiserte klassikerne. Vektfordelingen er tilnærmet lik som på den originale bilen, den er ca 50 kilo lettere og har raskere akselerasjon og samme toppfart som den originale bilen. Se Youtube-video her:

Senere har det dukket opp tilbud om flere ferdig konverterte biler, så som Aston Martin DB6, VW boble, Triumph GT6 osv., og nå også gjør-det-selv pakker som kan kjøpes for ombygging.

Selvsagt er det mange som synes dette er både kult og nødvendig for å redde planeten, men det har bygget seg opp en debatt som bare har økt i styrke. Mange uttaler at det er forkastelig å ødelegge de sjeldne klassikerne på denne måten og enkelte uttaler at de kunne tenke seg å gå løs på slegge på de ombygde bilene.

Nå må det tilføyes at ovennevnte Jaguar E-type Zero faktisk når som helst kan bygges tilbake til sin originale tilstand. Dét er jo gode nyheter, men vi vil vel tro at ett og annet hull i karosseriet antagelig har vært nødvendig å lage for å føre frem solide strømkabler etc.

FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens) har nylig tatt problemstillingen opp til vurdering og utgitt en uttalelse. Det samme har den britiske organisasjonen FBHVC (Federation of British Historic Vehicle Clubs). FIVA har utgitt en grundig uttalelse, hvor det blant annet heter:

Aston Martin er en av bilene man kan få elektrifisert. Her er “James Bond”på besøk på Norsk Sportsvogn Klubb sin Vårmønstring 2012. Foto: ©Morten Larsen

«Konverteringen av historiske kjøretøyer fra deres originale forbrenningsmotorer til elektrisk drift er ikke i samsvar med FIVAs definisjon av et historisk kjøretøy. Det kan ikke utføres i samsvar med Torino-charteret og medfører ikke målsettingen med å preservere historiske kjøretøy. Kjøretøy som ombygges opphører å være historiske kjøretøy, med unntak av tidstypiske tiltak.

FIVA forstår motivasjonen enkelte eiere har til å elektrifisere sine kjøretøy – og erkjenner at en ombygging som er i samsvar med lover og forskrifter er et personlig valg.

Imidlertid kan ikke FIVA, som en organisasjon for bevaring, beskyttelse og promovering av historiske kjøretøy, anbefale eiere bruken av moderne EV-komponenter (motorer og batterier) som erstatning for kjøretøyets originale drivverk.»

For en tid tilbake var en leverandør av elektrifisering på besøk i Norge for å reklamere for deres teknologi på en Triumph GT6. Denne er ikke elektrifisert! Foto: ©Morten Larsen

FIVAs visepresident, Tiddo Bresters, uttaler følgende:

– Det er vår oppfatning at det ikke bare er kjøretøyets form og karosseridesign som gjør et kjøretøy historisk, men slik et komplett kjøretøy ble konstruert og produsert i sin originale form.

Hvis en eier, ingeniør eller bedrift velger å utføre en slik ombygging på et historisk kjøretøy, ønsker FIVA på det sterkeste å anbefale at alle endringer gjøres reversible, med alle kjøretøyets originale komponenter merket og lagt til trygg oppbevaring. På denne måten kan kjøretøyet om nødvendig en gang i fremtiden bli tilbakeført til sin originale tilstand og igjen bli et historisk kjøretøy.

Norsk Veteranvogn Klubb (NVK) er medlem av FIVA, og formann Ola Kleiven har ikke kjennskap til om NVK har vært med på en høringsuttalelse i sakens anledning. Han påpeker at de har en teknisk komité som kan ha gitt en uttalelse. På prinsipielt grunnlag påpeker han at de godkjenner omfattende ombygginger som er gjort for mer enn 30 år siden – slik som bygginger av hotrods basert på originale biler.

Generalsekretær Stein Christian Husby Landsrådet for Motorhistoriske Kjøretøy (LMK) forteller at LMK har samme syn på saken. Historiske kjøretøy skal bevares mest mulig slik de ble produsert.

– Det jeg tviler på, er om en slik ombygging til elektrisk i dag vil bli godkjent om 30 år. Det vi må huske på er at det motorhistoriske miljøet faktisk driver kulturformidling, og da skal nødvendigvis bilene være mest mulig slik de ble produsert. Sikkerhet er viktig, så en nødvendig oppdatering av bremser, montering av sikkerhetsbelter osv blir godkjent.