First Drive: Opel Mokka
Endelig er Opels lille SUV lansert. Vi har prøvekjørt den.
Bekymringene for Opel har vært mange. Riktignok har ikke suksessen vært hva den engang var, men GM kommer garantert ikke til å tillate at Opel går over i historien. Med lanseringen av Opel Adam og nå Opel Mokka mener vi forholdene skulle ligge tilrette for en livskraftig fremtid. Det er vanskelig å spå om disse bilene kommer til å selge som varme hvetebrød, men uansett er det all grunn til forvente å se flere Opel på veiene i tiden som kommer.
Onde tunger spekulerer i at dette “bare” er en Chevrolet Trax. Vi tror ubetinget på Rüsselheims folk når de med bravur påstår at bilen er utviklet i Tyskland av Opels egne folk. I USA er europeiske biler høystatus og er populære. Da er det ikke unaturlig for et kjempekonsern som GM å utnytte et produkt utviklet i Europa til differensiere markedet med tilsvarende bil under et helamerikansk merkenavn.
Det er heller ikke unaturlig at et storkonsern som GM utnytter produksjonskapasitet ved å produsere Opel Mokka i Korea.
Det europeiske forhandlere frykter er selvsagt at Chevrolet Trax blir solgt med de samme motorer og drivverk her til en lavere og mer fordelaktig pris. Men mens Mokka er en premium-utsyrt bil, er Trax en vesentlig enklere bil med et relativt ordinært design, som nok retter seg til en annen type kjøpere. Kjøpere som kanskje ikke vil se i retning Opel Mokka uansett.
For Mokka fremstår som en tøffing der den står å venter på oss på parkeringsplassen. Vi må innrømme vi er svake for det barske designet.
Hvem vil så denne lille SUV’en appellere til? Informasjonssjefen i Opel Norge, Hélène Formo, mener den typiske kunden er en middelaldrende men aktiv person. Vedkommende følger med i tiden og ser at trenden går mot mindre biler. Opel Mokka er drøye 5 cm smalere enn biler som nye Honda CR-V, og det er mye når man skal smyge bilen inn på en trang parkeringsplass.
Rett nok blir det litt mindre plass innvendig, slik at fem personer i baksetet kanskje ikke er det ideelle.
Karosseridesign
Den er liten men barsk der den står nærmest på tærne for å se så høy og macho ut som mulig. Men den er ikke mer enn 1,65 høy. Fronten er typisk Opel. Panseret er høyt, ikke bare for å bidra til det barske utseendet som SUV liksom skal ha, men for å gi avstand til mekanikken under. På den måten økes sikkerheten ved eventuelle påkjørsler av fotgjengere.
Frontlyktene er ganske så skråstilte og innholder L-formede LED markeringslys. På siden av bilen er det en sveipende linje opp foran bakhjulet, og nedre linje på sidevinduene stiger tøft bakover bakover, såpass mye at man kan frykte for utsikten for baksetepassasjerene.
Bakvinduet utgjør bilens mest vellykkede designelement. Nedre linje sveiper opp på hjørnet av bilen, og med noen små designertriks gir dette en fin “svung” på akterenden.
Som seg hør og bør en ekte, urban SUV, har Mokka liksom-skliplater foran og bak.
Interiør
Interiøret ligger heller ikke noe tilbake når det gjelder design. Riktig trivelig er det, på tradisjonell Opel-vis. Mange knapper, men når de er sortert og systematisert som her, blir vi fornøyd. Ratt og seter har sjenerøse justeringsmuligheter, men sitteputen kunne gitt litt mer lårstøtte.
Da er det bedre dersom man velger toppmodellen Combo med ergonomiske sportsseter hvor sitteputen kan forlenges. Rattet har innlagt varme unntatt på innstegsmodellen Essentia. Ellers er det fine flaskeholdere i midtkonsollen, to hanskerom og mye lommer og oppbevaringsrom. Vi gikk surr i tellingen, men velinformerte kilder sier det er hele 19 av dem.
Plass
Dette er en relativt kompakt bil, men forsetepassasjerene har plass nok. Litt verre er det i baksetet, men også der er det fullt ut akseptabelt å sitte for voksne også. Tre i bredden går, men heller ikke mer. Da er det såpass trangt at man skal være gode venner, for å si det slik.
356 liters bagasjerom er slett ikke verst, størrelsen på bilen tatt i betraktning. Slår man bakseteryggen ned, tar bilen 785 liter opp til vinduet. Til taket tar lasterommet 1.372 liter.
Sikkerhet
Bilen har selvsagt elektronisk stabilitetskontroll, den har ISOFIX fester for barneseter og 8 kollisjonsputer rundt om. Så kan man gå opp i utstyrsgradene og få BAS. Det står for Brake Assist System og fantes tidligere bare på kostbare, tyske biler.
Når foten raskt fjernes fra gasspedalen bygger bilen opp bremsetrykket maksimalt. Dermed er bremsene forberedet på en krisesituasjon og bråbremsingen blir mer effektiv.
Opel Eye kalles frontkameraet. Det er andre generasjon kamera fra Opel, og har følgende oppgaver: Avlese trafikkskilt, varsle når bilen forlater et kjørefelt og kollisjonsvarsling. Det siste varsles med høy lyd og visuell advarsel dersom en kollisjon med kjøretøyet foran er nær forestående.

Ikke bare runde forbudsskilt, men også rektangulære skilt for motorveier avleses, og dynamiske LED-skjermer blir avlest og gjengitt i displayet på dashbordet.
Bilen kan leveres med AFL, eller Adaptive Forward Lights. Dette er tredje generasjons bi-xenon frontlykter. De skal etter hva vi har fått opplyst tilpasse intensitet og rekkevidde etter by- og landeveier. High Beam Assist heter systemet som justerer fjernlyset automatisk slik at motgående trafikk og biler som kjører foran ikke blir blendet.
Sikt har mye med sikkerhet å gjøre. Dårlig sikt er farlig. Når kulda setter inn og det dugger på vinduene har Opel Mokka noe de kaller for Quickheat system. Det er forvarming av defrosterluften, slik at varmluft blåses på vinduet umiddelbart etter oppstart – før motoren er varm nok til å levere varmluft.
Komfort
Opel hevder de er alene om å ha et 8-veis justerbart førersete i SUV-B-segmentet. Og skal man sitte godt, bør sete og ratt kunne justeres etter de behov man har.
Nå er ikke Opel Mokka den med stivest fjæring vi har kjørt. Den er vel omtrent som en SUV “skal være”. Komfort er et relativt begrep når vi snakker SUV. Vi har nevnt det tidligere; høyreist bil gir høyt tyngdepunkt som kan medføre krenging i svinger.
Motgiften er stive fjærer, stive krengningshammere (eller krengningsstabilitatorere, som noen kaller det). Da blir bilen følsom overfor humpete underlag, og komforten deretter.
Komfort er også lavt støynivå. Opel Mokka er i utgangspunktet en stillegående bil, men vi fant at dieselmotoren hørtes godt. Det er mulig bilene er vi testet pre-produksjonmodeller, for her trengs det litt bedre støyisolasjon. Bensinversjonen var vesentlig bedre.
Motor
Tre motorvarianter kan Opel Mokka leveres med. En 1,6 liter, en 1,4 liter turbo, og en 1,7 liter turbodiesel. Sistnevnte har et tredje generasjon common rail system med injectiontrykk opptil 1,800 bar.
Dieselmotoren er sterk og solid, men litt treg i avtrekkeren. Bensinversjonen vi fikk prøve var 1,4-literen med turbo, en kvikk bil som vi tror blir den motorversjonen det selges mest av.
Girkasse
De bilene vi fikk tilgang til var utstyrt med den 6-trinns manuelle kassen. Dette er siste generasjon manuelle girkasse fra Opel, hvor skiftemekanismen er modifisert for mer presise og korte skiftbevegelser.
Et lyssignal i form av en rød pil på instrumentbordet viser når det er på tide å skifte gir for å spare drivstoff og utslipp.
Automatkassen leveres kun til biler med tohjulsdrift.
Det er Haldex som sørger for fordeling av kraften når bilen er utstyrt med firehjulsdrift. Enheten er nå mer kompakt og veier 65 kilo. I utgangspunktet er bilen forhjulsdrevet, men når behovet er tilstede fordeles kraften sømløst til bakhjulene, helt opp til 50/50 fordeling foran og bak.
Kjøreegenskaper
Fremre hjuloppheng består av MacPherson fjærben. Bak har ingeniørene montert inn en u-formet torsjonsramme foran hjulene for å stabilisere bilen. Den er utformet forskjellig for tohuls- og firehjulsdrift.
Noen mil på tyske veier er ikke nok til å avsløre svakheter ved kjøreegenskapene, men Mokka er stabil og fin ved provoserende svingkjøring og krenger svært lite. Selvsagt er den utstyrt med ESP, det elektroniske stabiliseringsprogrammet, men den har også bakkestartassistanse og bakke nedstigningsassistanse som standard utstyr. Dette er gull verdt når man er på glatte og bratte veier.

En bratt nedoverbakke som mer ligner en sklie kan være en utfordring å kjøre ned. Med nedstigningsassistanse trykker man på en knapp og overlater til bilen å bremse på det eller de hjulene som har feste. Du kan konsentrere deg om å styre, så kryper bilen sakte og pent ned bakken.
De helt store terrengegenskapene har nok ikke denne bilen. Vi forsøkte oss på en bakke med skarp knekk, men fronten på bilen fikk nærkontakt med moder jord ganske tidlig.
Elektrisk servostyring er standard, og den primære fordelen er at den ikke trekker energi fra bilen annet enn når det er nødvendig, mens vanlig servostyring trekker mer eller mindre hele tiden. Elektrisk servo sparer derfor drivstoff – og utslipp.
Forbruk og miljø
Motorene er av type ecoFLEX, som betyr at ingeniørene har bygget inn i motorene variable ventiltider, variabel lengde på innsugsmanifolden ved hjelp av ventiler, og variabel turbingeometri på turboen.
Dessuten er alle bilene utstyrt med start/stopp, unntatt modellene med autmatkasse. Dét bidrar til at versjonene med automatgir har et litt høyere drivstofforbruk.
Utstyr
Vi har tidligere nevnt nyttig utstyr Opel Mokka relatert til sikkerhet og kjøreegenskaper. Vi lot oss imponere av FlexFix sykkelstativ. Dette tilleggsutstyret er integrert i støtfangeren bak, og standardutgaven av FlexFix-systemet bærer en sykkel på opptil 30 kg. Dersom ytterligere kapasitet er nødvendig kan man i tillegg montere en adapter som gjør plass til to ekstra sykler, og samtidig øker lastekapasiteten til 60kg. Selv når stativet er fullastet kan stativet vippes slik at bakluken på bilen kan åpnes helt opp og gi tilgang til bagasjerommet.
FlexFix sykkelstativ koster 7.000, avtagbart tilhengerfeste koster 8.000, men det er verd å merke seg at dersom man velger sykkelstativet umuligjør dette tilhengerfeste samtidig.

Pris
Innstegsmodellen ligger på sympatiske 239.000 kroner. Vi tviler imidertid på at særlig mange vil gå for denne. Investerer man i en SUV vil nok de fleste ha 4×4-drift og noe mer utstyr, selv om tohjuldrift blir stadig mer populært, og kan leveres på alle modeller unntatt 1,4 Turbo.
Beveger man seg fra basismodellen Essentia opp til Enjoy, blir det 1,4 bensinturbo med 140 hk, 4×4 og manuelt gir som blir det rimeligste til 304.000 kroner. Alternativt kan bilen fås med 1,7 CDTi på 130 hk til 275.000 kroner. Utstyrsnivå Cosmo er tilgjengelig på alle modeller unntatt 1,6 bensin, og fører til en prisøkning på 30.000 kroner.
Konklusjon
Den typiske kjøper av Mokka er middelaldrende og har en svært aktiv livsstil, der fritidsaktiviteter spiller en sentral rolle i hans eller hennes liv. Opel Norge regner med å selge 1.700 biler i 2013, og etter antall forhåndsbestilte biler kan dette meget vel være mulig.

Tekniske data |
|||
Opel Mokka | 1,6 ecoFLEX | 1,4 Turbo | 1,7 CDTi |
Utstyrsnivå | Essentia | Enjoy | Enjoy |
Pris, kr | 239.000 | 304.000 | 310.000 |
Motorkonfigurasjon | 4 på linje | 4 på linje | 4 på linje |
Slagvolum, cm3 | 1.598 | 1.364 | 1.686 |
Motoreffekt, hk/kW | 115/85 | 140/103 | 130/96 |
Dreiemoment, Nm/turtall | 155/4.000 | 200/1.850 | 300/2.000 |
Co2-utslipp (g/km) | 153 | 149 | 129 |
Nox-utslipp (mg/km) | N/A | N/A | 146 |
Forbruk blandet kjøring, l/mil | 0,65 | 0,64 | 0,49 |
Akselerasjon 0-100 km/t, sek. | 12,5 | 9,9 | 10,9 |
Toppfart, km/t | 170 | 190 | 184 |
Svingdiameter, meter | 10,9 | 10,9 | 10,9 |
Lengde (mm) | 4.278 | 4.278 | 4.278 |
Bredde (mm, inkl speil) | 2.038 | 2.038 | 2.038 |
Høyde (mm) | 1.646 | 1.646 | 1.646 |
Bagasjerom min/maks liter | 356/1.752 | 356/1.752 | 356/1.752 |
Drivstofftank (liter) | 53 | 53 | 52 |
Akselavstand (mm) | 2.555 | 2.555 | 2.555 |
Sporvidde for/bak | 1.540/1.540 | 1.540/1.540 | 1.540/1.540 |
Bakkeklaring, cm | 15,6 | 15,6 | 15,6 |
Rampevinkel for/under/bak | 13/-/24,3 | 13/-/24,3 | 13/-/24,3 |
Vekt (kg) | 1.260 | 1.350 | 1.354 |
Nyttelast | 504 | 504 | 504 |
Tilhengervekt m/brems kg | 1.200 | 1.200 | 1.200 |
Drivstoff | Bensin | Bensin | Diesel |
Drivhjul | Foran | 4×4 | 4×4 |
Girkasse | 5 trinns man | 6 trinns man | 6 trinns man |